A 4-es kupé tanulmány szokatlan orra szolgáltatta a legfőbb beszédtémát az idei kiállításon.

Oliver Zipse, a BMW elnök-vezérigazgatója mutatta be a Concept 4-etForrás: AFP/Tobias Schwarz

Egyszer már jót mosolyogtunk az X7-es bamba veséin, amik nagyjából egyenként akkorák, mint egy E30 motorházteteje. De úgy tűnik a BMW nem áll le, a Frankfurtban bemutatott Concept 4 übereli az eddigi elmebajt is, földig ér a (szakálla) veséje, a szokatlan megoldást állítólag a 30-as évek legendás 328-asa ihlette.

Teljesen másképp néz ki, mint a 3-as, pedig a korábbi 3-as, 4-es generációk nagyon hasonlítottak egymásraForrás: AFP/Tobias Schwarz

A BMW mindenáron szeretné a 3-as sorozattól eltávolítani a 3-as kupét, így egy ideje már 4-esnek hívja. Az új generáció viszont az ígéretek szerint még inkább elhagyja majd a testvérmodellt és még BMW-s mércével is rettentő agresszív külsőt kap.

Oldalnézetből már nehéz belekötniForrás: Origo

A most bemutatott tanulmányt belülről nem mutatták meg, feltételezhetően még nincs kész (pedig ott kevesebb változás valószínű a 3-ashoz képest), de a külseje 85-90 százalékban megegyezik a szériamodellével.

A fara a 8-as kupét idéziForrás: BMW

Élőben a megaveséket leszámítva nagyon rendben van a kupé, kedvencem rajta a bura nélküli lézerlámpa és a motorház domborítása, amit a BMW powerdome-nak hív. Érdekesen oldották meg a hátsó részt is, a hatalmas diffúzorokról nehéz levenni a szemünket.

Lehet még rosszabb az óriásvese: a malacorrú Vision iNext az 1-2 éven belül érkező elektromos szabadidő-autót vetíti előreForrás: AFP/Tobias Schwarz

A kerekek úgy szépek (és jó nagyok – 21 colosak), hogy még akár szériaautón is el lehet őket képzelni. Valószínűleg az M4 csúcsmodellt vetíti elő a piros tanulmány, a több mint 500 lóerősnek ígért csúcsváltozat várhatóan nem jelenik egyből a 2020 második felére ígért 4-es bemutatóval egy időben, hanem majd csak valamikor 2021-ben.

Addig is élvezzük a BMW-ket a jelenlegi formájukban, a szerény, visszafogott kis vesékkel.