A világ legnagyobb autószalonját egy, de még a két teljes sajtónap alatt is lehetetlen feldolgozni, annyi inger éri az embert folyamatosan. Szépségek és szörnyetegek, múlt és jelen keveredik egy jó 2-3 négyzetkilométeres területen. Szubjektív írás következik a legérdekesebb, legizgalmasabb, legszebb részletekről.

Gyanús jelek: sok igazolatlan hiányzó

Az egyik legfontosabb felismerés, hogy érezni és tapintani lehet a spórolást. Kezdjük ott, hogy több mint 20(!) márka el sem jött. Nincs itt idén a világ legnagyobb autógyártója, a Toyota (és így a Lexus sem), a franciák kompletten sztrájkolnak – se Peugeot, se Citroën, se Renault, plusz hiányzik a Volvo. Szomorkodtam, hogy kihagyta a lehetőséget a Mazda, de a Fiat-Chrysler sem hozta el egy márkáját sem: se Jeep, se Fiat, se Alfa, se Ferrari.

A 350 km/h felett repesztő hibrid Lambo látványa felejthetetlen. Kattintson a képre a frankfurti legek galériájához!Forrás: Lamborgini

A megjelent márkák pedig látványosan visszafogták a költekezést, az Audi már megszokott önálló űrállomásra hajazó épülete sehol, helyette beköltöztek a Volkswagen mellé egy közepes méretű standra. A BMW régen egymaga vitte el az egyik legnagyobb csarnokot,  most ott van mellette a Hyundai, a Jaguar-Land Rover és az Opel is.

Igazi közönségkedvenc volt a retrós formavilágú Honda eForrás: Origo

Fele méretűre zsugorodott a Mercedes standja, a Ford pedig tényleg csak jelzésértékűen van jelen. Az itt látottak alapján nagyon meghúzták a nadrágszíjat az autógyárak, lehet, hogy tényleg nem tart már sokáig az aranykor, amikor úgy vesszük az új autót, mintha nem lenne holnap. Olykor a premierek varázsa is elvész, sok gyártó direkt a szalon előtt kiszivárogtatja újdonságait, mások attól függetlenül tartják új modellek bemutatóit.

Egy slágertéma lekerült napirendről

Szintén meglepő fordulat, hogy az önvezetés – a 2 évvel ezelőtti kiállítás slágertémája – szinte sehol nem kerül szóba. Valószínűleg ráébredtek, hogy a valódi önvezetés még nagyon messze van,  a következő évtized a már megjelent technológiák finomításáról, csiszolásáról fog szólni, és még 2040-ben is jó eséllyel tekergetnünk kell majd a kormányt a Nagykörúton.

Egy kicsi, városi autókat gyártó márkánál nagy létjogosultsága van a villamosításnakForrás: Origo

Az így megüresedett kommunikációs üzenetek helyét az elektromobilitás vette át, minden stand ettől hangos, az összes gyártó ebben szeretne első lenni, természetesen nemcsak a bolygónk önzetlen óvása, hanem szigorú EU-s széndioxid-kibocsátási flottaszabályozások miatt. Nekünk a villanyautózásról is van véleményünk, mindenesetre az irány úgy látszik, adott. Az általánosságok után következzenek viszont a legek a kiállított belső égésű motoros vagy elektromos autók közt:

A leggonoszabb

A BMW stílusosan egy sötét sarokba dugta a VBX6 elnevezésű modelljét, amely egy mezei X6-os, igencsak különleges színben. Ez a Vantablack, az egyik legsötétebb mesterséges anyag a földön, amely a fény több mint 99%-át elnyeli. A hivatalos képek a színről (keressenek rá a Google-ben) nekem elsőre Photoshop-gyanúsak voltak, de élőben látva az autót már tényleg értem, miről beszélnek, testközelből elképesztő. És hát milyen autóra illene jobban ez a szín, mint egy X6-osra?

Forrás: Origo

A legviccesebb

A Honda e nevű apró kis elektromos autójában az egyik japán fejlesztőmérnök elővette a Nintendóját, és megmutatta, hogy mennyire egyszerűen lehet az utasülés előtti képernyőn Donkey Kongozni, amíg az autó töltődik. Hamisítatlan japán gondolat, de én imádtam. A Honda újdonsága sok más hajmeresztő dolgot is tud, többek között kamerák helyettesítik a visszapillantó tükröket, és ha nincs nálunk a kulcs, a telefonunk beépített NFC-csipjének segítségével nyílik és indul.

Forrás: Origo

A legszebb

Biztosan mindenki másra bökne rá, nekem a Mercedes EQS tanulmányautója tetszett a legjobban. Méltóságteljes, lapos és gyönyörű, rengeteg ötletes és meglepő alapossággal kidolgozott részlettel. Ilyenek a kis világító Mercedes-csillagok a hátsó részen  vagy a nagyon különleges digitális első fényszórók. Elvileg pár év múlva gyártásba is kerülhet majd az elektromos négyajtós luxuskupé, de az sem kizárt, hogy a következő S-osztály is ezekből a formai megoldásokból építkezik majd.

Forrás: Origo

A legcsúnyább

Európai szemmel ebben a kategóriában a kínaiak hagyományosan erősek és bár egyre kevesebb kínai autón lehet szívből nevetni, azért most is hoztak néhány borzalmat. Ilyen volt a Hongqi tanulmány SUV-ja, amit nagyon brutálisra akartak rajzolni, de inkább nevetséges lett.

Forrás: Origo

A leggyorsabb

A Lamborghini Sián egyértelműen vitte a prímet, ugyanis sem a Ferrari, sem a Bugatti nem volt jelen idén.  A hibrid szupersportkocsi 6,5 literes V12-est kapott, amit egy szerény, 34 lóerős villanymotor egészít ki. Ez így összesen 819 lóerő, ami 2,8 másodperces 0-100-as gyorsulást eredményez. Impresszív.

A legbrutálisabb

Ha brutalitást, vért és erőszakot akar az ember, akkor a legjobb, ha a Brabus-standra látogat az érdeklődő (a Mansory idén nem állít ki, de erős lenne köztük a verseny), ahol valami fura oknál fogva elég sok az orosz nézelődő.

Forrás: Origo

Itt is van rögtön a G65 AMG-re épülő, de teljesen átdolgozott és minden elérhető luxussal megbolondított Brabus 900, ami nem meglepő módon 900 lovas, és 1500 Nm nyomatékot ad le. Várjunk csak, ez még a Lamborghini Sián-ba temetett ménesnél is több!

A legmenőbb

Egyértelműen az új, Tesla-verő, teljesen elektromos Porsche, a Taycan. A Turbo S (bár nyilván nincs benne turbó) 761 lovas, és több mint 1000 Nm leadására képes.  Őrjítően jól néz ki, és a Teslákkal ellentétben (és a Porsche névhez méltóan) nagyon szépen ki van dolgozva belül is.

Forrás: Origo

Négyszemélyes, akárcsak a Panamera, de annál persze drágább, 150 ezer euróról indul. Egyértelműen kéne, és amennyire láttam a standon, ezzel nem vagyok egyedül: itt volt a legnagyobb tolongás, mindenki be akart ülni (még az anyósüléshez is sorba kellett állni!), szerintem ezzel az autóval lett igazán menő a Porsche.

A legnagyobb lábon élő

195/40/R26. Még a legépelésébe is beleborzongtam. Mindjárt meg is nézem, lehetne-e venni valami jó ár/érték arányú Kormoran téli abroncsot rá, most hogy jönnek majd a mínuszok. Egyébként egy Audi tanulmányautón láttuk, gyártásba nyilván sosem fog kerülni egy ilyen elborult kerék.  Legalábbis mostanában aligha.

Forrás: Origo

A legkívánatosabb

És hogy én melyik autót vittem volna haza? Nekem a legjobban kívül-belül a Jaguar I-Pace tetszett. Tudom, hogy nem újdonság, találkozni vele már a hazai utakon is, és mindenféle Év Autója díjat is kapott, nem is tolongtak körülötte a standnál. Pedig gyönyörű a sziluettje, és őrületesen menőn néz ki belül, nem utolsósorban pedig a technika is eléggé rendben van, amit alá pakoltak. A 27 milliós kezdőár nem kevés, de tízéves korára talán elérhető közelségbe kerül, hogy megkaparintsam.

Forrás: Origo