Valamiben egész Európában utolsók a magyar autósok, ki nem találná, mi az

Dugó csúcsforgalom körút Budapest
Vágólapra másolva!
Arányaiban sokkal kevesebbet autóznak a magyarok, mint az európai átlag - derült ki a statisztikákból. Ellenben a tömegközlekedést nálunk veszik igénybe az egyik legnagyobb arányban az összes megtett utaskilométerhez képest.
Vágólapra másolva!

Bár a budapesti dugókat látva néha úgy tűnhet, hogy az emberek még a mosdóba is autóval mennek, az Eurostat frissen közölt adatai szerint nem ilyen rossz a helyzet - írta a Pénzcentrum.

Az uniós hivatal a különféle közlekedési eszközökkel megtett kilométereket hasonlította össze, és kiderült, hogy

a 2017-ben megtett magyar kilométerek 70 százalékát autóval teljesíteték.

Ez soknak tűnhet, ám a többi adatot megnézve látható, hogy

arányaiban a magyarok autóznak a legkevesebbet Európában.

A listát a litvánok vezetik, náluk 91,1 százalék volt az autóval megtett kilométerek aránya, utánuk Norvégia (89,5%) és Portugália (88,8%) következik. A régiót tekintve Szlovéniában autóznak a legtöbbet, a kilométerek 86,5 százalékát így tették meg. Horvátországban ugyanez az arány, 84,3 százalékos, és a románoknál is valamivel több mint 80 százaléknyi.

Hozzánk hasonlóan keveset furikáztak 2017-ben a csehek (73,3%) és a szlovákok is (74,4%).

Európa élvonalában vagyunk a tömegközlekedésben megtett kilométerek tekintetében is, az utazások 22,1 százaléka volt ilyen:

nálunk többet csak a törökök (28,2%) és az észak-macedónok (22,2%) zötykölődtek a buszokon, trolikon.

Annak ellenére, hogy az európai átlaghoz képest több mint 10 százalékkal kevesebbet autóznak a magyarok,

Budapesten tavaly egy átlagos autós majdnem egy hetet, 162 órát ült dugóban.

A statisztikák szerint a magyar főváros a 13. helyen van az európai dugóranglistán, megelőzve olyan nagyvárosokat, mint Manchester, Barcelona, Lisszabon vagy Amszterdam.

A listán Róma áll az első helyen 254 órával (10,5 nappal), nem sokkal maradt le Dublin sem a maga 246 órájával - ami szintén több, mint 10 nap -, harmadik helyen pedig holtversenyben Párizs és Rosztov áll 237 órával (9,8 nappal).