Mi az, ami a régiből hiányzott, és az újban már van?

A kormányzás annyira direkt, hogy eleinte szokni kellForrás: Ford

1. Önzáró differenciálmű

Nagy hibája volt az előző ST-nek, hogy nem volt hozzá sperr, csak egy szoftveres megoldás, ami első ívbelső kerék fékezgetésével próbált hasonló hatást elérni, kevés sikerrel. Így a kanyarok kijáratánál nem lehetett korán a gázra lépni, mindig meg kellett várni az egyenest.

Nos, az újban már alapfelszerelés az elektronikus vezérlésű, de rendes, mechanikus differenciálzár  (eLSD), amihez hasonló a VW Golf GTI és a Hyundai i30 N drágább változataiban található. Elektrohidraulikus elven működő tengelykapcsolók zárják össze szükség esetén a két oldalt, így szűk kanyarokban gázt adva nem füstöl el az ívbelső első gumi, és a Focus nem kezdi el tolni az orrát, hanem még szűkíteni is tudja az ívét.

Alacsonyan van a súlypontja, alig dől a kanyarbanForrás: Ford

Gyorsabban és precízebben működik a Ford szerint az eLSD, mint például a vetélytársak (pl. Renault Mégane RS, Honda Civic Type-R) nyomatékérzékeny, teljesen mechanikus rendszerei. A hajtásláncból érkező információk és a járműdinamikai szenzorok jelei alapján a vezérlés ugyanis már előre képes módosítani a nyomaték elosztását,  vagyis nem közvetlenül a kerekek kipörgésére reagál.

A 330 mm-es első tárcsához Performance-csomaggal jár piros féknyeregFotó: Hirling Bálint - Origo

2. Adaptív lengéscsillapítás

Az ST futóműve már alapból is egy centivel mélyebben ül, mint a sima Focusé, és elöl 20, hátul 13 százalékkal feszesebbek a lengéscsillapítók. A feláras adaptív rendszerrel azonban ehhez képest felpuhíthatóak és még jobban fel is keményíthetőek a gátlók, így jóval szélesebb tartományban lehet optimális beállítással menni, rossz aszfalton és versenypályán is. 

Az adaptív futómű másik előnye a kátyúfigyelő technológia:  ha a vezérlés úgy érzékeli, hogy az első kerék kátyúba hajt, akkor nem engedi mélyen bele a kereket, a hátsónál meg pláne nem, mivel ott már előre felkészül a lyuk érkezésére.

2,0-ról 2,3 literre nőtt a turbómotor lökettérfogata. Az új fejlesztésű Ecoboost a középső tartományban érzi igazán otthon magát, de a pörgetés sincs ellenéreFotó: Hirling Bálint - Origo

3. Üzemmódok

Korábban üzemmódokat sem lehetett választani, de ez manapság már elkerülhetetlen, amikor a harmatgyenge kisautókban is van Sport gomb. A Focus ST-ben helyesen a kormányra került a kapcsoló, a négy üzemmódból a közvetlen gombbal is választható Sport és a Track az igazán érdekes.

Utóbbit azonban csak azok élvezhetik, akik 275 ezer forintért megrendelik az adaptív lengéscsillapítást, amire csak az ötajtós karosszéria esetében van lehetőség, a kombinál nem. Track állásban még a diffi is agresszívebben zár, az ESP pedig kikapcsol,  de vissza lehet kapcsolni, vagy lehet választani az engedékeny Sport állást is, ami enged némi játszadozást, de komolyabb stabilitásvesztést megakadályozza.

A pedálok elhelyezése nem ideális a "heel and toe" technikához, de nincs is rá szükség, mert az automatika megoldjaFotó: Hirling Bálint - Origo

4. Gázfröccs-automatika

Ezt a zseniális találmányt azoknak találták ki, akik nem annyira profik, hogy fékezés közben a jobb lábuk sarkával gázfröccsöt adva igazítsák a motor fordulatszámát a rövidebb áttételű sebességfokozathoz. A hot hatchek között eddig csak a Hyundai i30 N-ben volt ilyen automata rendszer, most pedig már a Focus ST-ben is, ha megrendelik a Performance csomagot. A 400 ezer forintos csomag tartalmazza még az adaptív futóművet, a váltásra figyelmeztető fényjelzést, és a rajtautomatikát is. 

5. Head up display

A 145 ezer forintba kerülő extra megjeleníti a sebességet, a navigációs utasításokat, a sebességhatárt, a többi tábla jelzéseit, a vészhelyzeti figyelmeztetéseket és az audiorendszer információit. Előnye, hogy akár polarizált napszemüvegben is leolvashatóak az adatok, hátránya, hogy nem a szélvédőre, hanem csak egy kihajló plexi lapkára vetít, ami nem olyan menő.

317 ezer forintba kerül a LED fényszóróForrás: Ford

6. Automatikus váltó

Ez az első Focus ST, amit végre már nem csak kézi váltóval lehet megvenni. Az 500 ezer forintba kerülő hétfokozatú automata  nem dupla kuplungos, hanem hagyományos bolygóműves. A normál Focusok tekerőgombbal vezérelhető nyolcfokozatújából lett kifejlesztve, csak egy fokozatot kihagytak belőle, mivel bőséges nyomaték mellett nincs annyira szükség.

 

Mi az, ami a régiben még volt, és az újból hiányzik?

1. Manuális kézifék

A Renault meg tudta csinálni, hogy a Mégane RS-ben a kézi váltós autókhoz hagyományos kéziféket, míg az automatákhoz elektromosat adjon, sajnos a Focus ST-ben csak elektromos lehet a rögzítőfék.  Hogy ez miért probléma? Aki próbált már ilyennel kézifékes fordulót venni, az tudja, hogy lehetetlen, pedig egy ilyen huligánautóban ez fontos örömforrás lenne.

2. Kiegészítő analóg műszerek

Egy kijelzőről vagy műszerfal tetejéről, rendes, analóg műszerről leolvasni az olajhőmérsékletet nem ugyanazForrás: Ford

A második és a harmadik Focus ST műszerfala nem volt olyan, mint a gyengébb Focusoké: fent középen három apró analóg műszert is tartalmaztak, amelyek olyan fontos dolgokról tájékoztatták a sofőrt, mint az olajnyomás, olajhőmérséklet és a turbónyomás. Igaz, hogy ezeket az információkat az új ST-ben is meg lehet tudni, de el vannak dugva a menüben a digitális műszerfal menüjében. A műszerfal meg pont úgy néz ki, mint bármelyik Focusban.

3. Bátor optikai tuning

Persze az új Focus ST-n is sportosabbak a lökhárítók, mélyebbek a kötények és küszöbök, és méhsejt-mintás a hűtőmaszk, de az az érzésem, ha nem a 400 ezer forintos Orange Fury fényezéssel kérik, a kutya sem tudná megkülönböztetni a mezei Focusoktól. Pláne, hogy már egy egyliteres alap Focust is lehet ST Line felszereltséggel kérni, amivel ugyanígy néz ki, mint az igazi sportmodell. Persze aki rejtőzködni szeretne, az pont a visszafogottságot fogja értékelni.

Háromajtós nincs, már az elődből sem voltForrás: Ford

4. Középen kivezetett kipufogó

A régi Focus különlegessége volt a fektetett 8-ast mintázó, egycsövű, középen kivezetett kipufogó, ami ugyan lehetetlenné tette a vonóhorog felszerelését, de legalább jól nézett ki, és különleges megoldás volt. Az új Focus ST-n hagyományosabb módon, kétoldalt egy-egy öblös csövön keresztül távoznak az égéstermékek, szerencsére Sport és Track üzemmódban a diszkrét géppuskaropogás is megérkezik  a gázelvétel után.

 

Árak

Ötajtós karosszériával és kézi váltóval a Focus ST alapára 9,94 millió forint, a kétliteres dízel 40 ezerrel olcsóbb. Érdemes még rászánni a Performance Csomagra 400 ezer forintot, mert azzal lesz igazán jó hot hatch a kocsiból. 

Háromféle felni van hozzá, két 18-as és egy 19-esForrás: Ford

10,34 millió tehát egy Performance-csomagos benzines verzió,  aminél olcsóbb és drágább ajánlatok is vannak a piacon. A 275 lóerős, szintén Performance-csomagos Hyundai i30 N 9,35 millió, a 280 lóerős Renault Mégane RS Cup csomaggal 9,75 millió, a 290 lóerős (Seat) Leon Cupra 11,74 millió, a 320 lóerős Honda Civic Type R 12,1 millió forinttól kapható.