Figyelmeztetést adtak ki a magyar autósoknak, mindenkit érint ez a veszély

lámpa
Headlights
Vágólapra másolva!
Az ősz beköszöntével érezhetően rövidülnek a nappalok, egyre többet vezetünk sötétben, vagy rossz látási viszonyok között. Az Autós Nagykoalíció tanácsai.
Vágólapra másolva!

Ezzel a szlogennel hirdette meg idei közlekedésbiztonsági szemléletformáló programját az Autós Nagykoalíció.

Látni!

Járműveink világítása, a fényszórók, helyzet- és irányjelzők műszaki állapota kiemelt figyelmet érdemel az időszakos és a napi karbantartások során. Az első és legfontosabb szempont, hogy a világítóberendezés működőképes legyen.

A meghibásodásra a legtöbb autó műszerfali jelzésekkel, üzenetekkel hívja fel a figyelmet, sok esetben még azt is kiírja a kijelzőre, hogy melyik lámpával van probléma.

Ha a világítás működik, még nem biztos, hogy elegendő fénye van.

Nagyon fontos, hogy a fényszórók beállítását ne csak a műszaki vizsga közeledtével ellenőrizzük.

Érdemes a szervizlátogatások alkalmával kérni egy ellenőrzést, ami tényleg csak néhány percet vesz igénybe, cserébe nem csak a megfelelő irányba fog világítani a lámpánk, de másokat sem vakítunk el vele az úton.

Az autógyárak az utóbbi 20 évben előszeretettel alkalmaztak műanyag lámpaburákat a járművekben. Ez a kialakítás bár olcsó, hosszabb használat után a rendszeres mosás, a nap UV sugarai és az utazás közben a lámpabúrát ért sérülések (például kőfelverődések) miatt sokat veszíthet átlátszóságából, a lámpák karcosak lesznek és mattulnak. Ez nemcsak esztétikai probléma, hanem jelentősen csökkenti a világítás minőségét is,

érdemes tehát erre szakosodott műhelyben a lámpák külső felületét felpolíroztatni.

Látszani!

A láthatóságot is alapvetően meghatározza, hogy működnek-e az autó lámpái. Itt is fontos szerep jut a lámpák tisztaságának. De közlekedni nem csak autóval szoktunk. Akkor is érdemes fényvisszaverő anyagú ruhát, láthatósági mellényt, vagy más kiegészítőket (láthatósági karpánt, fényvisszaverő prizma vagy matrica) viselni, ha két keréken vagy gyalog indulunk útnak. A kerékpárosok gondoskodjanak a lámpákba való pótelemről, vagy töltsék fel a lámpák akkumulátorát.

Fontos lehet és egy büntetést is elkerülhetünk vele:

ködfényszórót csak akkor használhatunk, ha ezt az időjárási körülmények indokolttá teszik.

Ha nincs köd, sűrű hóesés, porfelhő vagy heves esőzés, akkor tilos ködfényszórót használni, mert az elvakíthat másokat.