A Ford hivatalosan is elkezdte a Puma összeszerelését a romániai üzemében, amely évente akár 250 ezer járművet is gyárthat

A 48 voltos hibrid rendszer előnye, hogy gyakorlatilag megszűnik a turbólyuk, alacsony sebességnél 50 százalékkal több nyomaték áll a vezető rendelkezésére, és a fogyasztás is csökken 9 százalékkalForrás: Ford

A romániai gyárban, Craiovában most először fognak két modellt gyártani egyszerre azóta, hogy a Ford 2008-ban átvette az üzemet. Romániában a Ford fog gyártani elsőként hibrid meghajtású autót, bár a Puma 48 voltos rendszerearra nem alkalmas, hogy a villanymotor önállóan hajtsa az autót. A Ford 1700 új dolgozó szerződtetésével és mintegy 200 millió eurós befektetéssel készült fel az új modell gyártására.

A Fiesta padlólemezésre épülő Puma erőssége a 456 literes csomagtérForrás: Ford

A Ford Romania alkalmazásában mintegy 6000 ember áll; ők készítik a Puma mellett a EcoSport nevű kis SUV-ot is, valamintaz 1,0 literes EcoBoost benzinmotort. A Ford tavaly óta 200 millió eurót fektetett be a craiovai üzem bővítésébe, hogy elindíthassa a második modell gyártását. A Ford Romániának összesen 6 ezer alkalmazottja van.

A másik nagy romániai járműgyártó, a francia Renault tulajdonában levő Dacia még nem jelentett be hibrid hajtást, a Dacia mioveni-i üzemében csak hagyományos meghajtású járműveket gyártanak.