A sportos karakter megmaradt az 1-es mozgásában, de a vezetési élmény már nem sokban különbözik attól, amit a kompakt kategória izgalmasabb tagjai nyújtanakForrás: BMW

A fronthajtásból adódó, kormányon jelentkező hajtási befolyásokat az elektromos i3-asból átvett speciális kipörgésgátlóval tartják kordában. A hagyományos rendszereknél tízszer gyorsabban és finomabban reagáló ARB rendszer titka, hogy a menetstabilizáló elektronikát kiiktatták a folyamatból, már közvetlenül a motorvezérlő számítógép avatkozik be, ha túl soknak ítéli az első kerekekre jutó nyomaték nagyságát.

Az 1,5 literes, háromhengeres turbómotor 140 lóereje bőven elég az 1-es dinamikus mozgatásáhozForrás: Origo

Ezzel a trükkel a BMW elérte, hogy a típus korábbi jellegzetessége, a hátsókerék-hajtás a vezetni szerető közönség számára sem fog feltétlenül hiányozni. Legalábbis a hazai bemutatón kipróbált, kulturált és kellemes karakterű háromhengeres, 140 lóerős benzines (118i) nem akarta kitépni a kormányt a kezemből, persze ehhez kevés is lett volna az ereje.

Automata váltóból kétféle van: a gyengébb motorokhoz hétfokozatú dupla kuplungost, az erősebbekhez nyolcfokozatú hagyományost kapcsolnak. Hiába érintőképernyős az új iDrive, a könnyen használható forgótárcsa megmaradtForrás: BMW

Az izmosabb motoroknál úgy vették elejét a problémáknak, hogy ezeket csak összkerékhajtással (és nyolcfokozatú automata váltóval) árulják. A kétliteres, négyhengeres 306 lóerős M135i és a 190 lovas 120d így gond nélkül juttatja az útra az erejét nedves időben is, amit egy régi 1-es nem feltétlenül mondhatott el magáról. Ráadásul az M135i-nél egy mechanikus, önzáró Torsen differenciálmű is növeli az első tengely tapadását, a gyengébb fronthajtású változatoknál csak az ívbelső kerék fékezgetésével imitálják a sperr-hatást.

8 milliótól indul, de inkább 10-zel számoljon

20 literrel lett nagyobb a csomagtartó, most 380 literes. A dönthető hátsó ülés 67 600 forintba kerülForrás: BMW

Meglepően könnyen átlátható az 1-es induló választéka. Két benzines és három dízelmotor rendelhető, a két kicsi 1,5 literes és háromhengeres, a többi kétliteres és négyhengeres. Teljesítményben a 116 lóerős 116d dízel (8,4 millió Ft), árban pedig a 140 lóerős 118i benzines jelenti a belépő szintet a maga 7,99 milliós vételárával.

Az M135i xDrive hűtőmaszkján egyedi mintázat láthatóForrás: BMW

Ezen felül még egy kétliteres, 150, illetve 190 lóerős teljesítményre beállított négyhengeres dízel színesíti a palettát a 118d/120d xDrive verziókban 9,1/10,9 millió forintért, az M135i xDrive csúcsverzió ára pedig 15,35 millió forintról indul, ami elég sok annak tükrében, hogy az azonos technikájú és hasonló méretű Mini Clubman JCW-t 2,8 millióval olcsóbban is meg lehet kapni. Természetesen mindegyik motor tudja a legfrissebb emissziós értékeket, a legkisebb dízel ráadásul a csak 2021-ben életbe lépő Euro6 d sztenderdeknek is megfelel.

Zömökebb az alapforma, mint az elődnél, rövidek a túlnyúlások, erősen emelkedik az övvonalForrás: BMW

Az új BMW 1-es alapfelszereltségét képezi a gyalogosérzékelős automata vészfékfékező funkció és a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, ám az adaptív tempomat, valamint a hátsó ütközésre, keresztirányú forgalomra figyelmeztető technika és a holttér-figyelő már feláras. Előbbi önállóan, a többi a Driving Assistant csomag részeként kapható 253 ezer forintért.

Természetesen a kényelmi és optikai extrák sora is szinte végtelen, aki igazán jól felszerelt 1-est szeretne, az még legalább 1-2 millió forintot számítson rá az alapárra, hiszen még a LED fényszóróért és ködlámpáért, az automata klímáért, a sima tempomatért, a parkolássegédért és a lehajtható hátsó ülésekért is külön kell fizetni.

Kombiként is kapható már az új 3-as

Miközben az 1-es BMW magyarországi premierje zajlott, a márka importőre egy kalap alatt a korábban már kipróbált 3-as Touring piaci bevezetését is elintézte. A G21 ugyan a korábbi statisztikák alapján nem lesz a szedánpárti magyar piac favoritja, de azért nem árt közelebbről is megismerni. Elődjéhez képest minden irányban nőttek a külméretei: 7,6 centi hosszban, 1,6 centi széltében és 0,8 centi a magasságban a mérhető gyarapodás. Ehhez képest belül alig történt növekedés: a csomagtér 495/1500 helyett 500/1510 literre öblösödött.

Alapáras az elektromos csomagtérajtó-nyitás, opcionális a hátsó üvegnyitás, a motoros támladöntés és az okos, csúszásmentes csomagrögzítés. Motorizáltság és felszereltség terén a 3-as szedán a kiindulópont, ami abból létezik, elérhető kombiban is, kb. 730 ezer forinttal drágábban. A legolcsóbb Touring modell a 150 lóerős 318d 11,62 millió forintért, benzinesből a 184 lóerős 320i az alap 12,33 millió forintért, a csúcs pedig a csaknem 20 milliós, 374 lóerős M340i xDrive.