A súlyos balesetek mellett komoly büntetést is kockáztat, akinek probléma van az autója világításával.

Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága ebben az évben is megkezdte a Látni és látszani című kampányát, amely során többek között a járműveket, illetve a sofőröket is ingyenesen átvizsgálják  - előbbieket a szervizekben, utóbbiakat pedig az optikákban. A program december 15-ig tart, itt lehet regisztrálni.

A kampányban nem a büntetések kiszabása a hatóságok célja, hanem a balesetmegelőzés. Ugyanakkor, ha valakinek nem működik megfelelően az autója világítása, és megállítják egy közúti ellenőrzésen, az enyhébb esetben figyelmeztetést kap,  de ha a rendőrök súlyosabb hiányosságot találnak a gépkocsin, akkor akár helyszíni bírságot is kiszabhatnak, és szabálysértési feljelentés is lehet az ügy vége - írta a Pénzcentrum.

Akkor jó, ha csillog-villog a búraForrás: Origo

A közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértéséről beszélhetünk ebben az esetben, melynek büntetési tétele 5-től 50 ezer forintig terjedhet. 

Az öreg autóknál különösen oda kell figyelni a világításra: biztosan mindenki látott már olyan járművet, amelyen gyakorlatilag tejfehérré mattult a fényszórók búrája az évek alatt. Ez nemcsak balesetveszélyes, de még a műszakin sem mehet át az autó.

A megfelelési paramétereket meghatározó 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szerint a tompított fényszórónak - anélkül, hogy a szembejövő jármű vezetőjét vakítaná - az út felületét a jármű előtt sötétben, tiszta időben legalább 40 méter - mezőgazdasági vontató és lassú jármű előtt legalább 30 méter távolságon meg kell világítania.  Ami egy napette, matt búrával nemigen kivitelezhető.

Rengetegen keresik a módszereket, hogyan lehet "átrúgdosni" a műszakin azokat a járműveket, amelyek egyébként csak egy nagyobb anyagi ráfordítás után felelnének meg a követelményeknek. A matt fényszórókat általában alkohollal szokták egy kicsit megdörzsölni a mérés előtt, hogy valamivel több fényt engedjenek át.  Ez addig oké, hogy így átmegy az autó a vizsgán, de pár óra, vagy nap múlva ugyanolyan matt lesz a búra, mint előtte... - magyarázta a Pénzcentrumnak egy autószerelő, aki korábban műszaki vizsgáztatással is foglalkozott. Szerinte nem éri meg csalni, főképpen nem a világító berendezésekkel.