Jön a hideg idő, és vele a szokásos nyűg az autók reggeli takarításával. Aki elmulasztja, bírságot kaphat.

Ősszel és télen komoly balesetveszélyt jelent, hogy több autós szimpla lustaságból úgy indul el a kocsijával, hogy nem takarítja le az ablakokról a párát vagy a jeget. 

Ez nemcsak balesetveszélyes, hanem szabálysértésnek is minősül, vagyis ha a rendőr kiszúrja, bírságot szabhat ki.  Akár a párás szélvédőért is büntethetnek: a KRESZ ugyanis többek között kimondja, hogy aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse,  másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon.

Korábban dr. Vágány Tamás jogtanácsos, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. munkatársa a Pénzcentrumnak elmondta, mi történik, ha valakinek nincs ideje rendesen letakarítani az autóját, és megállítja a rendőr. 

Ha semmilyen más tényállás nem áll fenn, tehát nem okoztunk balesetet, csak a rendőr megállított minket egy rutinellenőrzésre, akkor leginkább a figyelmeztetést, de legfeljebb a szabálysértési bírság törvényi minimumát, tehát ötezer forintot tartok arányos büntetésnek"  - fogalmazott Vágány.

Forrás: Police.hu

"Ha baleset történik, és nem takarítottuk le megfelelően a szélvédőnket, akkor ez súlyos gondatlanságnak minősülhet, ezt pedig a szankció kiszabásakor súlyosító körülményként vehetik figyelembe" - fogalmazott a jogtanácsos, aki figyelmeztetett, extrém esetben még büntetőeljárás is indulhat.

Ez abban az esetben történhet meg, ha a csökkent látótér miatt balesetet okozunk, és ebből fakadóan valaki nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenved.