A kijelző 25%-os töltöttséget és 87 kilométeres hatótávot ír. Péntek este 9 óra van, az ablaktörlő a legmagasabb fokozatban seper, én pedig egyre idegesebb vagyok. Holnap reggel három gyerekkel kell leérnem a Balaton távolabbi felére, és fogalmam sincs, hogyan fogom ezt megugrani. Csak nem fogok szégyenszemre visszaülni saját benzines autómba a hétvégére? Régen volt annyira kalandos egy teszthét, mint a tulajdonságait tekintve amúgy lehengerlő, győri villanymotoros e-tronnal.

Miért SUV? Ilyen felépítéssel könnyebb a padlóba rejteni az óriási akkucsomagot, a két villanymotorral pedig meg is oldódott a Quattro-hajtás. Galériához kattintson a képre!Forrás: Origo

Az egész történet ott kezdődött, hogy átvettem az e-tront, az Audi legújabb, hájpolt, elektromos SUV-ját. Hogy tetszik-e, az nem kérdés. Elképesztően jól hozza a hűvös Audi-stílust, de mégsem annyira gonosz, mint az unalmas robbanómotorral szerelt unokatestvére, a Q8. Érdekes módon nem zavaró, hogy elöl az összes forma szögletes, hátul pedig minden jóval lágyabb, gömbölydedebb, még a lámpák íve sem zár szigorú hegyesszögeket. 2019 kötelező stíluseleme, a hátsó csíklámpa jól áll neki, összességében pedig messziről látszik, hogy ez bizony egy nagy, német dög.

Felemelve akár rendes terepezésre is alkalmasnak tűnik, vagy legalábbis meredek garázsbejáraton felhajtani, padkára felállni jóForrás: Origo

A légrugós futóművel lehet emelni-süllyeszteni a kasztnit, és meglepett, hogy mennyit számít pár centi: legalsó állásban hunyorítva egy A6 Allroad kombit látok, felemelve pedig egy Dakar-kész szörnyet. A töltőcsatlakozó baloldalt elöl van, és nagyon elegáns módon, elektromosan nyílik ki egy gombnyomásra. A szomszédnak feltétlenül meg kell mutatni, nekem is ez volt az első dolgom.

A mai divat szerint csíkkal kötötték össze a hátsó lámpákat. Egy ilyen komoly formát ezzel a színnel kicsit elront a szappanzöld rendszámtáblaForrás: Origo
Eltévesztette a házszámot? Bár, mint később kiderült, úgysem működött a töltőForrás: Origo
Villanyautós napló 1.

Átvételkor megnyugvással konstatáltam, hogy 99%-os töltöttség mellett még 340 kilométert tudok vele menni. Jöttem-mentem a városban néhány napig, és azt a hiú ábrándot kergettem, hogy a szomszédságunkban lévő E-mobi töltőnél majd pénteken szépen feltöltöm. Mi baj lehetne? Reggel el is gurultam, hogy időben legyek, hiszen kiszámoltam, hogy az E-tron 95 kWh-s akkumulátorából 40%-os töltöttségnél körülbelül 55 kWh hiányzik majd, vagyis 2-2,5 óra alatt megleszek a 22 kW-os DC töltőnél, ami ráadásul ingyenes.

Reggel aztán megütközve észleltem, hogy a töltőoszlop mellett szabálytalanul áll egy narancsszínű Volvo fehér rendszámmal. Erre nem számítottam, de ráérek még, délben újra próbálkozom. Még mindig ott áll, de most a közteresek is a sarkon voltak, én pedig rendes óvodásként rohantam árulkodni. Kiderült, hogy egy büntetőcetlit tudnak rá tenni, mást nem tehetnek, ezzel nem vagyok beljebb.

Kissé aggódva mentem a töltőhöz 2 körül, amikor végre szabad volt (a Volvo pedig pár hellyel arrébb állt, a tulaj rájöhetett égbekiáltó bűnére). Csatlakoztatom a töltőt, az egyetlen gombot megnyomom az oszlopon és várok. Semmi. Újra próbálom, a telefonomban kutakodom, hogy mit csinálhatok rosszul, de nem: a töltőcsatlakozó mellett sárga fény jelzi, hogy nincs áramfelvétel. Az E-mobi 06-80-as zöldszáma hosszan csöng, de többedikre sem veszi fel már senki így péntek délután. Új terv után kell néznem.

Kijelzők tengere és titkos rekesz a motorházban

Imádtam benne ülni, egyszerre hozza a Star Trek-érzést és a régebbi Audik tömbszerűségét. A műszerfal digitális, de érezni, hogy itt valaki leült és végre rendesen átgondolta a dolgokat, a menü értelmezhető, logikus, gyorsan belejöttem. Információból a sofőr előtt kicsit sok van, ezt meg kell szokni, és nagyon érdekes, hogy nem tolja az ember képébe úton-útfélen a hatótávot. Ott van valahol jobb felül és kész, minden olyan, mintha egy hagyományos autót vezetnék.

Minőség terén verhetetlen az Audi-belső. Viszont rengeteg a fekete lakkfelület, iszonyatosan koszolódikForrás: Origo

Középen is minden digitális, még a klímakonzol is. Van érezhető kattanás, amikor rábökök valamire, ami szuper, de ennek ellenére én jobban szeretem, ha van egy tekerő, amit ránézés nélkül lehet állítgatni. A kedvenc részletem az irányváltó alumínium karja és a felette lévő bőr tenyértámasz, ilyet minden autóba rakatnék kötelezően, ha én lennék az Európai Bizottság elnöke (vagy legalább a Parlamenté).

Szerintem ma ez a legmenőbb digitális műszerfal. Van néhány skin, de szinte ugyanúgy néznek ki. A Merci ebben jobb, ott vagy 5 különböző, teljesen más hangulatból választhatunkForrás: Origo

Mondjuk azt is törvénybe foglalnám, hogy legyen hely a középkonzol alján a telefonnak, ezen a téren az Audi vastag bírságot kapna: a vezeték nélküli töltőhely a könyöklő mélyére száműzi a mobilt, amit nevelő szándékként értek, de az életszerűségtől távol van. A két első fotel hatalmas és kényelmes, hátulra pedig ha kell, hárman is beférnek, de azért a nem letaglózó belméretű e-tron inkább két gyerekkel ideális.

Felnőtteknek is elég a hely hátul, de azért ne számítsuk a bálnányi SUV-ok feneketlen bendőjéreForrás: Origo

A csomagtér is akkora, amekkorára számítottam, ráadásul a motorházban is van egy kis rekesz egy meglehetősen gagyi műanyag fedél alatt, ahol a különféle töltőket lehet tartani. Az autóhoz mellékeltek egyébként egy olyan kábelt is, amivel ipari áramforrásra lehet dugni, ez sok helyen, raktáraknál, üzemeknél segít a gyorsabb töltésben.

Fűtés nélkül nyernénk 8 kilométertForrás: Origo
Villanyautós napló 2.

Miközben a feleségemet próbáltam megnyugtatni, hogy odaérek a fiúkért az iskolába, letöltöttem egy appot, ami megmutatta, hogy az iskola közelében van egy gyorsabb E-mobi töltő, az 50 kW-os. Ezzel alig egy óra alatt megleszek, jó kis program lesz ez a fiúkkal. A töltőnél két állásból egy üres, hurrá. Mellettem egy békésen töltögető Leaf adott némi reményt, hogy minden rendben lesz. Ekkor már csak 31%-on volt az autó, kezdett nyomasztani a dolog. Kábel bedug, gomb megnyom, itt már egy kijelző is volt a töltőoszlopon.

Rövid várakozás, majd: kommunikációs hiba. Ne, nem, nem lehet mondogattam magamban az elektromos autó tulajdonosok sztoikus nyugalmával. Újra próbálom, ugyanaz. Ekkor kezdtem az autóra gyanakodni. Hazavittem a fiúkat, konnektorra dugtam az udvaron az autót és pár másodpercen belül vidáman pulzáló zöld fény jelezte, hogy minden oké. Egy dolgot leszámítva: a műszerfalon megjelent, hogy a teljes töltésig még 30 óra van hátra.

Akárhogy is számolgatom, nekem még 14 van az indulásig, valamit ki kell találnom. Pár telefon és kezdtem igazán ideges lenni: az Audi ügyfélszolgálaton egy egyébként nagyon kedves és segítőkész úr magyarázta el sajnálkozva, hogy nem tud olyan helyet javasolni, ahol garantáltan működni fog a gyorstöltés. A hozzánk közel eső Porsche Buda még 2 órán át nyitva van, de telefonon közölték: náluk még nincs beüzemelve gyorstöltő. A kollégám a Lidl-t javasolta, de hozzánk a legközelebbi 10 kilométerre van.

Kockáztassak, vagy maradjon az otthoni töltés és a remény, hogy nagyjából 160 kilométer kiírt hatótávval elmegy majd az autó 160 kilométert? Elmentem, mert vásárolni is kellett menni, de persze a Fehérvári úti Lidlnél nem volt töltő. Ez már nem pech, hanem katasztrófa. Volt viszont a lakótelepen egy 22-es E-mobi, amit kipróbáltam és végre ment! De este 8 óra van, rohanni kell haza, esélytelen, hogy most még itt álljak 2 órát. Hazaértem, az autó 24%-os töltöttséget mutatott.

Fürdetés, vacsora és fektetés után búsan mentem le az autóhoz, hogy megbeszéljem vele (OK, Audi) mi tévő is legyek. Beálltam vele az udvarra és elkezdtem kitekerni a 30 méteres hosszabbítót, ekkor kezdett el esni az eső. Némi logiszika után átálltam a garázsba (nem hagyhatom esőben kinn a töltőt és a kábeleket) és bedugtam az autót. Fél 10 körül volt, és az autó 36 órát ír ki a teljes töltöttségig. Én is lemerültem, irány az ágy.

A bőrborítású elem a tenyértámasz – imádtam. Csak a bal szélén lévő kallantyút kell mozgatni a P-R-N-D előválasztáshozForrás: Origo

Cikkünk folytatódik, kérjük lapozzon!