Leesett az első hó, figyelmeztették az autósokat egy parkolási tévhitre

hó szélvédő parkolás
Vágólapra másolva!
A hóval borított autóknál nem látszik, hogy az adott autós vett-e parkolójegyet vagy sem. Csakhogy nem tiltja semmi, hogy a parkolóőr lekotorja a havat az ellenőrzés miatt.
Vágólapra másolva!

Hétfőn országszerte több helyen havazott, emiatt újra aktuálissá vált a behavazott szélvédős autók fizetős parkolása. Megúszható-e a fizetés vagy nem?

A Napi.hu utánajárt, hogy mi a helyzet ebben az esetben, mert

a jobbára a közösségi médiában terjedő információk szerint a parkolóőrök nem nyúlhatnak az autóhoz, azaz nem kotorhatják le a havat az autó szélvédőjéről, hogy megnézzék, van-e érvényes jegy.

Forrás: MTI

Csakhogy a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. szakértője, Sárdi Judit azt monda:

nem ismer olyan jogszabályi előírást, amely kimondaná, hogy a parkolóőröknek tilos hozzáérniük az ellenőrzött autóhoz. Így jogosultak félresöpörni a havat vagy akár ősszel a faleveleket.

A műveletnél persze vigyázniuk kell arra, hogy ne tegyenek kárt a kocsiban, például nem karcolhatják meg a szélvédőt. Az persze más kérdés, hogy az ellenőrök a behavazott autónál valóban lekotorják-e a havat.

Sárdi szerint arra sincs egységes jogszabály, hogy hóeséskor kötelezően ingyenes legyen a parkolás. Az egyes önkormányzatok, parkolási cégek azonban megtehetik, hogy havazáskor ingyenessé teszik.