Másfél milliós bírságot kockáztat, aki ilyen autóval indul el - sok helyen büntetnek

2019.12.09. 12:58

Akár 1,6 millió forintra is megbüntethetik azt, aki megfelelő téli abroncs nélkül indul síelni, de a hóláncra is nagyon figyelnek a hatóságok. Körkép a környező országokból.

Itthon sem a téli gumi, sem a hólánc nem kötelező, a legtöbb környező országban azonban egyáltalán nem így van: keményen büntetnek, ha télen is a nyári abroncsokkal közlekedünk - figyelmeztetett a Pénzcentrum.

Ausztriában a téli gumi hiányáért 35 euró a büntetés enyhébb esetben - ha pedig balesetet okozunk, akkor ez 5000 euróra (több mint 1,6 millió forintra) is felkúszhat, plusz a jogi következmények. Az országban hóláncra is szükség van.

Horvátországban is legalább a hajtott tengelyen évszaknak megfelelő abroncsokat kell használni (emellett hóláncot és hólapátot is kell tartani a kocsiban). Szerbiában is hasonló a helyzet, kell hólánc és téli abroncs is, ahogyan Szlovéniában is ez az előírás (plusz a hólapát). A cseheknél is kötelező a téli abroncs, hóláncot pedig a kijelölt helyeken kell használni - így nyilván annak is lennie kell.

Lengyelországban, Romániában és Ukrajnában - Magyarországhoz hasonlóan - csak ajánlott a téli gumi.