Januárban új benzin jelenik meg a kutakon, ha ilyen autója van, tönkremehet

2019.12.17. 09:29

Nő a biológiai eredetű összetevők aránya az üzemanyagokban január 1-jétől, az intézkedéssel Magyarország csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz.

A benzinbe és a dízel üzemanyagba keverendő, megújuló energiaforrásnak minősülő, biológiai eredetű összetevők kötelező, legkisebb összevont mértéke 6,4 százalékról 8,2 százalékra nő. A 95-ös benzin bioetanol-aránya legalább 6,1 százalék lesz.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára korábban azt mondta, hogy az átállás már decemberben elkezdődik. A töltőállomásokon kicserélik a matricákat, a 95-ös benzint E10-es matrica is jelzi az eddigi E5-ös helyett.

A magasabb bioetanol-tartalomra való váltás több európai uniós országban megtörtént, és a tapasztalatok szerint nem okozott műszaki problémát. Régi típusú gépkocsiknál ugyanakkor szükség lehet a járműre vonatkozó előírások ellenőrzésére.

Erre remek eszköz lehet ez a német nyelvű oldal, ahol az autó márkájának és típusának kiválasztása után kiderül, hogy lehet-e bele E10-es üzemanyagot tankolni.

Ha ilyen jelet lát, az jó, a Ford Focusba mehet az E10Forrás: E10tanken.de
Ha ilyen jelet lát, az rossz, a Skoda Felicia nem alkalmas E10-zel való üzemeltetésreForrás: E10tanken.de

Az európai autógyártók szövetségének honlapján is elérhető egy angol nyelvű dokumentum, amelyben márkákra bontva összefoglalták az E10-zel kapcsolatos tudnivalókat.