Elképesztő méreteivel nem városba való a Ssangyong Musso, cserébe terepjárónak, utazóautónak és teherhordónak is beválik.

Alul fényezetlen elemek védik a karosszériát a karcoktól, és tőlük nem tűnik fel, hogy a magasság 1,855 méterFotó: Kern Viktor

A terepjárókra és SUV-okra specializálódott Ssangyong nevét inkább az autók világában jártasabbak ismerik, leírni meg nekik se mindig megy tökéletesen. Korábban nem épp a vonzó formaterveiről volt híres a koreai autómárka,  elég csak az első Korandókra és Rodiusra, az Actyon Sportsra vagy a Kyronra gondolni. Viszont aki túl tudott lendülni a szokatlan, európai szemmel nehezen emészthető dizájnon, és vett egy Ssangyongot, többnyire elégedett volt vele, mert ezek valójában megbízható, jó konstrukciójú igáslovak, amelyek bírják a strapát.

5,405 méter hosszú, meg kell válogatni a parkolóhelyeketFotó: Kern Viktor

Azonban pár éve a koreai cég végre a dizájnrészlegét is rendbe tette, ezért a mai modellek, a Tivoli, a Korando és a Rexton már egytől egyig vállalható külsejű, korrekten megrajzolt kocsik. Ha eddig is vették, sőt, szerették az emberek a Ssangyongokat a belső értékeik miatt, mi lesz most, hogy már vonzó külsőt is sikerült rittyenteni nekik?

A legnagyobb a kategóriában

Egy platósból nehéz dizájnterméket csinálni, de amit lehet, kihoztak belőleFotó: Kern Viktor

Ezúttal a Musso Grand Pick-upot kaptuk meg tesztelésre, ami tulajdonképpen nem más, mint az alvázas Rexton terepjáró platós változata.  Szemből nem is lehet megkülönböztetni őket, a kellemes formájú orr-rész tökéletesen egyezik a két autónál. A távolsági fényszóró asszisztenssel ellátott (azaz a menetfény-tompított-reflektor között magától váltó) xenon fényszórók jóságos, kicsit álmos arcot adnak neki, a lökhárító fényezetlenül hagyott alsó része nemcsak terepezéskor jön jól, de dizájn szempontból is, ugyanis a magas orr-részt alacsonyabbnak láttatja.

Szemből nem lehet megkülönböztetni a RextontólFotó: Kern Viktor

A tükrök nélkül is majd kétméteres (1,95 m) szélesség azt jelenti, hogy szűk utcákban és sávokban nagyon kell figyelni, hogy merre tartunk a Mussóval, de a több mint 12 méter átmérőjű fordulókör sem könnyíti meg a manőverezést. Meglepő, de az 5,4 (!) méter hosszú karosszériát bekanalazni egy parkolóhelyre mégsem igényel különösebb bűvészmutatványt, mert a 360 fokos kamerarendszer személyautókat megszégyenítően jól működik.  Gyorsan reagál a mozgásra, mindig pontos és éles képet ad, ami terepen is sokszor lehet nagy segítség. 239 ezer forintot nagyon megér, más márkáknál ezért néha hangszórókat sem kapunk.

Kétféle futóművel kapható

Széria a műanyag borítás a platóhozFotó: Kern Viktor

A Musso Grand Pick-up klasszikus, létraalvázas kialakítása remek vontathatóságot eredményez, megfelelő (BE) jogosítvánnyal akár 3 tonnás fékezett utánfutót is mögé köthetünk  (kézi váltóval 2,6-ot).

A kétféle felszereltség nem csak a kényelmi extrákban különbözik: a Plus-hoz merevtengelyes, laprugós hátsó futómű jár önzáró hátsó differenciálművel, a luxusfelszereltségű Premium viszont szintén merev hidas, de ötlengőkaros, tekercsrugós felfüggesztést kap hátra, ami kevesebbet bír, de kényelmesebben rugózik, és kevésbé hajlamos elpattogni az úthibákon. 199 ezerért a Plus-hoz is lehet az utóbbit kérni, vagy felár nélkül a Premiumhoz a laprugósat (99 ezer forintért önzáró diffivel), ha erre van igény.

A tesztautóhoz teljes értékű pótkerék járt, ráadásul az autón lévőekkel megegyező alufelnin. Az első haspáncél a motor alatt műanyag, de abból masszívabb fajtának tűnik. Keményebb terepen használva érdemes azért erre figyelniFotó: Kern Viktor

A laprugós Mussót 1020 kilóval, a csavarrugóst 890 kilóval terhelhetjük meg, az össztömeg az előbbinél 3220, utóbbinál 2980 kiló. A kategória legnagyobb platójára a szokásos műanyag bélésen és kampókon felül 12 V-os csatlakozást is kapunk, ami figyelemre méltó.

Összkerékhajtás csak laza talajon

A tesztelt Musso Premium felszereltséggel, csavarrugós hátsó futóművel járt nálunk. Mozgása egy személyautóhoz képest még mindig teherautós volt, de a haszonjárművek között így is kényelmes rugózásúnak számít,  terepen sem bizonyult ügyetlennek kapcsolható összkerékhajtásával, felezőjével, hátsó önzáró differenciálművével.

A tesztautó 18-as felniken gördült, de kapható 17-es és 20-as isFotó: Kern Viktor

Azonban nem árt tudni, hogy az egyszerű, központi differenciálmű nélküli Borg Warner összkerékhajtást csak laza talajon lehet használni, és kerülni kell vele az éles kanyarokat, különben összefeszül a hajtáslánc, és károsodhat a váltó – egy pickuposnak ezek ismerős feltételek, de aki egy SUV-ből ül át, annak szokatlan lesz, ahogy az is, hogy alapesetben nem az első, hanem a hátsó kerekek hajtottak.

A cikk folytatódik a második oldalon, kérjük, lapozzon!