Villanyautós forradalom itthon, már a Balatonnál is lehet gyorsan tölteni

Ionity töltő
Vágólapra másolva!
A harmadik hazai IONITY töltőállomás a keresztúri benzinkúton várja az elektromos autókat.
Vágólapra másolva!
Forrás: Shell

A Shell a töltőhálózatot üzemeltető IONITY-vel együttműködve megnyitotta első elektromos villámtöltő állomását Magyarországon, amely azonban már a harmadik IONITY állomásnak számít hazánkban.

A hazai IONITY töltőhálózat már háromtagú Forrás: IONITY

Az IONITY-val közös első gyorstöltő állomás az M7-es autópálya mentén, a Balatonkeresztúr melletti Shell benzinkúton található.

Mind a négy töltőpont akár 350 kW töltési teljesítményt kínál,

ezt a teljesítményt jelenleg még egyetlen forgalomban lévő villanyautó sem tudja kezelni, még a Porsche Taycan is csak 270 kW-tal tölthető. A gyorstöltők 10-25 perc alatt fel tudják tölteni az új generációs elektromos járműveket, ami három-négyszer gyorsabb, mint az autósok számára jelenleg elérhető töltők.

Különösan a nagy akkus prémium villanyautók tulajdonosainak nagy segítség a nagy töltési teljesítmény Forrás: Shell

Az IONITY 2021 végéig összesen 21 töltőállomás kiépítését tervezi Közép- és Kelet-Európában a Shell töltőállomásokon, amely lefedi Csehországot, Magyarországot, Lengyelországot, Szlovákiát és Szlovéniát. A következő már 2020 februárjában megnyílik.

Shell Recharge töltő Forrás: Shell

Ezzel egy időben jelenik meg hazánkban a Shell Recharge is,

így Magyarország lesz a Shell 5. európai (és a világban a 9.) piaca, ahol a márkát bevezetik. A saját töltő 50 kW-os gyorstöltési kapacitást kínál, ami kevesebb az IONITY-énél, de a magyar átlagnál így is többször nagyobb.

Két állomáson vezették be a Recharge szolgáltatást, és azoknak az autósoknak kínál töltési lehetőséget, akik az M3-as autópályán, valamint az M7-es autópálya mentén Budapestről Szlovénia és Horvátország irányába utaznak. Mindkettő tesztüzemben működik. A kezdeti tesztidőszakot követően

a bevezető ár töltésenként 1925 Ft lesz,

ezzel utalva a Shell magyarországi alapításának évére.