Váratlan dolog derült ki a villanyautókról, az emberek rosszul járnak

2020.01.16. 13:04

Az autóipar átalakulása miatt minden századik munkahely megszűnhet a német munkaerőpiacon. A villanyautóknak globálisan is lesz hatásuk.

Megjelent egy német kormány által létrehozott szervezet (Nationale Plattform Zukunft der Mobilität) tanulmánya, amely kissé riasztó képet festett a villanyautók térnyerésének következményeiről - írta Várkonyi Gábor autószakértő a blogján.

Az alapprobléma, hogy egy belső égésű motor 1200 alkatrészből áll. Egy villanymotor 200-ból. Minél gyorsabb az átalakulás, annál kevesebb alkatrészre lesz szükség, és ezzel együtt annál kevesebb munkahelyre.

Forrás: MTI/Varga György

Nehezítő körülmény foglalkoztatási szempontból, hogy az elektromos autók gyártása lényegesen nagyobb mértékben automatizálható, azaz a produktivitás jelentősen növekedni fog, de ez is csökkenő munkahelyeket eredményez.

A tanulmány abból indul ki, hogy 2030-ra Németországban jóval több elektromos és plug-in hibrid fog készülni. További feltételezés, hogy tíz év múlva az elektromos autók állománya tízmillióra növekszik Németországban.

Ez a forgatókönyv azt jelentené, hogy 410 ezer munkahely szűnne meg csak Németországban. 2018-ban egy hasonló tanulmányban összesen 80 ezer megszűnő állással számoltak. A mostani prognózis szerint minden századik ember munkahelye veszélybe kerülne. A tanulmányt ezen a linken lehet elérni.