Váratlan dolog derült ki a villanyautókról, az emberek rosszul járnak

Magyarország legnagyobb elektromos töltőállomását avatták fel Zalában, sormási elektromos autó töltőállomás
Sormás, 2018. november 28. Tesla márkájú elektromos autót töltenek Magyarország legnagyobb, egyszerre kilenc elektromos autó fogadására alkalmas töltőállomásán a Nagykanizsához közeli Sormáson lévő István Fogadónál az átadás napján, 2018. november 28-án. MTI/Varga György
Vágólapra másolva!
Az autóipar átalakulása miatt minden századik munkahely megszűnhet a német munkaerőpiacon. A villanyautóknak globálisan is lesz hatásuk.
Vágólapra másolva!

Megjelent egy német kormány által létrehozott szervezet (Nationale Plattform Zukunft der Mobilität) tanulmánya, amely kissé riasztó képet festett a villanyautók térnyerésének következményeiről - írta Várkonyi Gábor autószakértő a blogján.

Az alapprobléma, hogy egy belső égésű motor 1200 alkatrészből áll. Egy villanymotor 200-ból.

Minél gyorsabb az átalakulás, annál kevesebb alkatrészre lesz szükség, és ezzel együtt annál kevesebb munkahelyre.

Forrás: MTI/Varga György

Nehezítő körülmény foglalkoztatási szempontból, hogy az elektromos autók gyártása lényegesen nagyobb mértékben automatizálható, azaz a produktivitás jelentősen növekedni fog, de ez is csökkenő munkahelyeket eredményez.

A tanulmány abból indul ki, hogy 2030-ra Németországban jóval több elektromos és plug-in hibrid fog készülni. További feltételezés, hogy tíz év múlva az elektromos autók állománya tízmillióra növekszik Németországban.

Ez a forgatókönyv azt jelentené, hogy 410 ezer munkahely szűnne meg csak Németországban.

2018-ban egy hasonló tanulmányban összesen 80 ezer megszűnő állással számoltak. A mostani prognózis szerint minden századik ember munkahelye veszélybe kerülne. A tanulmányt ezen a linken lehet elérni.