Mellbevágó, mennyi villanyautót vettek tavaly a magyarok

2020.01.22. 13:31

Bő 40 százalékos emelkedéssel zárt tavaly az elektromos autók értékesítése Magyarországon. Megjelentek a vidékiek és a családok is a villanyautópiacon.

A forgalmazók 41 százalékos emelkedés után 1803 darab új elektromos autót értékesítettek  tavaly idehaza – derül ki a Vezess friss összeállításából.

Az importőröktől kapott információkból kiderül, hogy itthon jellemzően magánszemélyek vesznek újonnan elektromos személyautót,  a hivatalosan cégnévre kötött szerződések mögött is gyakran egyautós vásárlások állnak.

A magyar vevők kedvence a LeafForrás: Nissan

Változás a korábbi évek gyakorlatához képest, hogy 2019-ben a vevőknek már nem a környezet védelme a legfontosabb motivációja, hanem a másfél millió forintos állami kedvezmény,

illetve az ingyenes parkolás. Szintén újdonságnak számít, hogy a forgalmazók tapasztalatai szerint egyre több vidéki lakos jelent meg a vásárlók között, ez nagyban köszönhető a hatótávok növekedésének. Új jelenségnek mondják egyes forgalmazók azt is, hogy egyre többen családi autónak veszik a tisztán elektromos hajtású személygépkocsikat. 

453 eladott példánnyal a Nisan Leaf volt a vásárlók kedvenc villanyautója,  a Volkswagen e-Golf 356 darabbal futott be a második, míg a BMW i3 223 darabbal a harmadik helyre. A top 10-ben egy Tesla van, a Model 3-ból eladott 81 darab az értékesítési lista hetedik helyére volt elég.