RAV4 Plug-in Hybrid – a Toyota hibridek királya

Az első RAV4, ami megkapja nálunk a zöld rendszámot: 65 km-t tud menni tisztán elektromosanFotó: Gulyás Péter

A konnektorról tölthető RAV4 a Toyota hibrid kínálatának zászlóshajójaként érkezik 2020 második felében a kereskedésekbe. 306 lóerős rendszerteljesítménye  a GR Supra után a második legnagyobb a márka kínálatában, 6,2 másodperces 0-100-as gyorsulása csak nem egész 2 másodperccel marad el a sportkocsiétól.

Nagyobb akkuja van, mint a sima hibrid verziónakForrás: Toyota

A Magyarországon zöld rendszámmal fogalomba kerülő  szabadidő-autó a Toyota szerint elektromos üzemmódban 20, hibrid üzemben 30 százalékkal fogyaszt kevesebbet a konkurensek átlagánál, a kombinált átlagfogyasztása a régi NEDC ciklus szerint mindössze 1,3 liter, szén-dioxid-kibocsátása 29 g/km. Teljesen feltöltött akkumulátorral 65 km-t tud zéró emissziós módban megtenni (WLTP), ami a kategória legjobb értéke.

Belül a piros varrású kárpitok különböztetik meg a nem konnektoros RAV4-ektőlForrás: Toyota

Műszakilag az öntöltő RAV4 hibridhez képest a legnagyobb különbség a megnövelt kapacitású lítium-ion akkumulátor  (amelyet a padlóba építettek be), és a takarékos, hőszivattyús légkondicionáló. A 2,5 literes benzinmotor és a kardán nélküli, elektromos összkerékhajtás azonos a normál RAV4 hibridével. A csomagtartó csak a padló alatti rekesszel lett kisebb, de így is maradt 520 liter.

Többféle üzemmód választható ki, többek között tisztán elektromos és töltöttséget megtartó isForrás: Toyota

A RAV4 Plug-in Hybrid legfeljebb 135 km/órával képes elektromos üzemmódban haladni. Kívülről az egyedi felnikről, a fekete hűtőmaszkról és a fémbetétes, sportos lökhárítókról lehet felismerni a konnektoros változatot

Lexus UX 300e – az első villanyautó

Pont úgy néz ki az elektromos UX, mint a benzines és a hibrid, csak a felni másForrás: Toyota

A 2019-ben érkezett UX-et eddig benzinesként (UX 200) és benzines "öntöltő" hibridként (UX 250h) lehetett megvásárolni, utóbbit első- és összkerékhajtással is. Már több mint 21 ezret eladtak belőle Európában, 5 százalékos piaci részesedése a legjobb a Lexusok között.

A töltőcsatlakozót a benzintank nyílásának helyén alakították kiForrás: Toyota

2020 végén a tisztán elektromos változata is megérkezik, ami a Toyota-csoport első megvásárolható villanyautója lesz Európában. Az UX 300e-t egy előre beépített 204 lóerős, 300 Nm nyomatékú villanymotor hajtja, a városi szabadidő-autó hatótávolsága valamivel több, mint 300 km  a WLTP ciklus szerint. Az 54,3 kilowattórás lítium-ion akkumulátort a padlóba építik be, az UX képes 50 kW teljesítményű gyorstöltést fogadni, 0-ról 80 százalékra így 50 perc alatt töltődik fel az akkumulátora.

Az elektromos UX karosszériája 10 százalékkal merevebb a padlóba épített akku és az utólagos merevítők miatt. Az 54,3 kilowattórás lítium-ion akkumulátor hűtéssel és fűtéssel is rendelkezikForrás: Toyota

Műszakilag az UX 300e a Kínában már kapható elektromos Toyota CH-R közeli rokona, azonos a TNGA GA-C platform és a hajtáslánc is. Elsősorban városi használatra és rövidebb vidéki utakra szánják a Lexust, amit a mindössze 160 km/órás végsebesség is jelez, a 7,5 másodperces gyorsulás viszont kellően fürge. A fejlesztők célja egy csendes, kényelmes, prémium minőségű elektromos kocsi megalkotása volt, nem törekedtek a legnagyobb teljesítményre és hatótávra. Nagy gondot fordítottak viszont a zajszigetelés javítására, mivel benzinmotor nélkül olyan zajok is hallhatóvá válhattak volna, amiket egyébként nem érzékelnénk.

Toyota Mirai II – az új generációs hidrogénautó

Elődjéből csak 10 ezer készült, a szebb és jobban használható utód ezt könnyedén túlszárnyalhatjaFotó: Gulyás Péter

Az első Mirai kiverte a biztosítékot az európai szemmel értelmezhetetlen formájával, a másodiknál ezért érthetően nagyon odafigyeltek az esztétikus megjelenésre. Nem csak a stílus változott: a már TNGA-alapokra épített üzemanyagcellás kocsi jóval nagyobb lett, négyajtós túrakupé formát kapott,  merevítettek a karosszériáján és lejjebb került a tömegközéppontja, ráadásul már nem az első, hanem a hátsó kerekei hajtottak. A szélesség 7, a hossz 8,5, a tengelytáv viszont 14 centit nőtt (1,885, 4,935 és 2,92 m-re), ami nemcsak az arányoknak tett jót, de az utastér is tágasabb lett tőle, ami azt is jelenti, hogy kettő helyett már hárman ülhetnek hátul.

Az előző Miraiban négy, az újban már öt ülés van, a harmadik hidrogéntankot az első könyöklő alá rejtettékFotó: Gulyás Péter

A Mirai az új, háromtartályos (régen kettő volt) hidrogén tankjainak és újratervezett üzemanyagcellájának köszönhetően 30 százalékkal nagyobb hatótávolságot kínál elődjénél, ami nagyjából 650 kilométert jelent. Ennyit semelyik Tesla nem tud menni egy töltéssel,  így a Toyota ideális zéró emissziós jármű lehet azoknak, akiknek a villanyautók átlagos 2-300 km-es hatótávolsága nem elég, és nem akarnak órákat tölteni az elektromos töltőoszlopok mellett (a hidrogén tankolása 5 perc alatt végrehajtható).

Digitális műszerek és szinte Lexus-minőség a beltérbenForrás: Toyota

Hogy a 2020 második felétől megvásárolható/lízingelhető Mirai nem lesz túl sűrűn látott autó a magyar utakon, az a várhatóan magas ár miatt azért is valószínű, mivel hazánkban még sehol sem lehet hidrogént tankolni, a legközelebbi töltőállomás Bécs mellett található.

KINTO

A Toyota már korábban bejelentette, hogy autógyártóból mobilitási szolgáltatójává kíván válni. Ennek a folyamatnak a fontos eleme a cég Japában már működő mobilitási szolgáltatási márkájának, a KINTO-nak az európai bemutatkozása. A cél mobilitási szolgáltatások nyújtása városok, cégek és magánszemélyek számára. A nagyobb európai országokban az induláskor ezek a szolgáltatások lesznek elérhetőek:


KINTO One: lízingszolgáltatás, aminél a lízingdíj mellett egy összegben fizethető a szervizelés és a biztosítás.

KINTO Share: önkiszolgáló rendszerben működő autómegosztó szolgáltatás a hibrid járművekkel, fenntartási költségek nélkül. A Toyota már több európai városban (Dublin, Velence, Koppenhága és Madrid) működő autómegosztó szolgáltatása, a Yuko ezután a KINTO név alatt működik tovább.

KINTO Join: fuvarmegosztás, olyan dolgozók összekapcsolása, akik egy útvonalon járnak munkába.

KINTO Flex: előfizetésen alapuló autólízing.

A KINTO további szolgáltatásokat is vizsgál, például az iránytaxi, vagy egy multimodális applikáció megvalósítását. A szolgáltatások mobil alkalmazásokkal lesznek igénybe vehetők.