A Jeep Grand Cherokee, valamint a Suzuki Vitara dízelmotoros modelljei megsértik az uniós emissziós normákat - jelentette be a holland RDW gépjármű-felügyelet.

Az RDW a dízelmotoros Jeep Grand Cherokee-k és Suzuki Vitarák motorvezérlő szoftverében meg nem engedett emissziós szabályozást"  fedezett fel, amely közúti forgalomban lehetővé teszi a jármű tesztelési körülményeknél magasabb nitrogén-oxid-kibocsátását.

Forrás: Suzuki

Az Európai Unióban referenciának tekintett holland gépjármű-felügyelet közleménye szerint az érintett Jeep és Suzuki modellek értékesítését be kell tiltani, amennyiben a gyártók nem javítják ki a hibát. 

Az RDW szerint a Jeepnél már elkészült a szoftverfrissítés, a felügyelet ezért felszólította a Fiat Chryslert a modell visszahívására. A Suzukinál még nincs megoldás a problémára - közölték.

A Fiat Chrysler és Suzuki autógyáraktól a Reuters nem kapott választ az üggyel kapcsolatban feltett kérdéseire. A Vitara Magyarország legnagyobb darabszámban eladott autója, tavaly már november végén átlépte a tízezres darabszámot.

Frissítés (2020. január 24.): "A Magyar Suzuki Zrt. japán anyavállalata, a Suzuki Motor Corporation jelenleg vizsgálja a sajtóban megjelentek tényszerűségét. A témában a vizsgálat lezárultát követően tudunk majd további információval szolgálni." - áll a szerkesztőségünknek küldött közleményben.