Január utolsó két napján még közel 200 ezer vásárlóra számít a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt., mivel a tavalyi éves országos, illetve megyei e-matricák érvényessége január 31-én, pénteken éjfélkor lejár.

A január 28-i adatok azt mutatták, hogy a 2020-ra szóló megyei e-matricából több mint 740 ezer, az országosból pedig mintegy 280 ezer talált gazdára. Sokan az utolsó pillanatra hagyják a vásárlást, a társaság azonban felkészült az ügyfelek rohamára.

A NÚSZ tapasztalatai szerint az egész évben eladott éves jogosultságok több mint a felét az év elején, döntően január végéig veszik meg az autósok. 

Pénteken 2,5 millió 2019-es éves e-matrica jár le, továbbá a mentességek és a kedvezmények megújításának is 2020. január 31., péntek éjfél a határideje.  

A NÚSZ weboldalán megvett matricák lejáratára e-mailben is figyelmeztetnek, amennyiben a vásárlásnál ezt az opciót bepipálták

Az éves matricák ára nyolcadik éve változatlan, újdonság a néhány módosult lehajtási szabály az M7-es új csomópontja miatt. Az M7-esen a Balaton északi partja felé vezető lehajtó helye megváltozott, a korábbinál mintegy 1,5 kilométerrel hamarabb kell elhagyni az autópályát, és egy gyűjtő-elosztópályán érhető el a 710-es és 71-es főut. A lehajtót elmulasztók Siófok-Kelet csomópontnál tudnak visszafordulni, nekik ebben az esetben - amennyiben nem rendelkeznek éves, országos matricával - kiegészítő matricát kell váltaniuk, amelyre egy óra áll a rendelkezésükre.

Ha elfelejtettük megvásárolni a matricát

A jóhiszemű felhasználókat védő intézkedés lehetővé teszi, hogy a véletlenül díjköteles útszakaszra tévedő autósok az utazás megkezdése után vásárolják meg a pályamatricát: mentesülhetnek a büntetés alól, ha a megfelelő matricát a díjköteles útra hajtást követő egy órán belül megveszik.