Három motorja van, mégis alig fogyaszt valamit - Peugeot 3008 Hybrid4 menetpróba

2020.02.13. 06:59

Villannyal hajtva az igazi

A név nem változott a régi 3008-as hibridhez képest, de az még dízel volt és nem lehetett külső forrásból tölteniForrás: Peugeot

Az összkerekes plug-in hibrid 3008-cal másnap is mehettünk, ekkor már épített úton. Akkor volt a legkellemesebb vele az autózás, amikor az elektromos mód aktiválásával, kizárólag a hátsó villanymotort használva gurultunk némán, azonnali gázreakciókkal, meglepően jó dinamikával. Ilyenkor kéken világít a belső tükör alja, ami mutatja a külvilágnak, hogy épp nem szennyezzük a levegőt (közvetlenül). Az optimista WLTP ciklus szerint 59 kilométert lehet egy töltéssel menni, nálunk kb. 35 km megtétele után indult be a benzinmotor, ezt a távot városon kívül, kanyargós utakon tettük meg.

A digitális műszerfal a hibrid rendszer állapotát is megjeleníti. Az új független hátsó futómű miatt rossz úton, kanyarban kevésbé pattog el a hibrid 3008-as, és valamivel jobban is rugózikForrás: Origo

Viszont a tesztút további részében sem kellett nélkülözni a villanyhajtást, sőt egy többszáz méteres szintkülönbséget áthidaló leereszkedés során több kilométernyi energiát gyűjtöttünk az akkuba az erős motorfék-hatást adó, fokozott visszatöltést adó üzemmódban. Hiába ez a legerősebb Peugeot, a vezetési élménye nem túl sportos, amiről a magas építésmód mellett a nagy tömeg tehet. Legalább a nehéz dolgokat alulra pakolták, ezért kanyarban mérsékelt a karosszéria oldaldőlése, de a forszírozott tempót így sem kedveli, a kormányzása is inkább kényelemre hangolt, kevés visszajelzéssel.

Ott van a töltőcsatlakozó, ahol a tanknyílás, csak a másik oldalon. A töltést távolból, applikációval is lehet vezérelniForrás: Peugeot

A csak a legjobb, GT felszereltséggel készülő Hybrid4 pontos hazai ára jelenleg még nem ismert, viszont a teljesen azonos technikájú Opel Grandland X áraiból kiindulva kb. 13,1 millió forintos indulóra számíthatunk a fronthajtású, és 14,6 milliósra az összkerekes esetében. Ez nem kevés pénz, figyelembe véve, hogy az 1,6-os motort automata váltóval, hibrid hajtás és zöld rendszám nélkül 11 millióért haza lehet vinni. Igaz, aki sokat tölt, sokat is spórolhat az üzemanyagon a hibriddel, akár alul is múlhatja a hivatalos, 1,3 literes WLTP átlagfogyasztást, ha csak rövid távokat tesz meg.

Nem csak a SUV lett hibrid

A szép 508-asban nincs hátul villanymotor, és kicsit kisebb az akkuja, mint a 3008-asnakForrás: Peugeot

A limuzin 508-as és a kombi változata a 225 lóerős, egy villanymotoros, fronthajtású hibrid rendszert kapta meg, némileg szerényebb, 11,8 kWh-s akkumulátorral párosítva. Egész más vezetési élményt nyújtott ez a konfiguráció, és nem azért, mert a csodaszép, kupésan lapos autóban sokkal mélyebben ülünk. Érezhetően gyengébb a hajtáslánc és ezáltal a dinamika is, de azért nem kell attól félni, hogy feltartjuk a forgalmat: 8 másodpercen belül így is el lehet érni álló helyzetből a 100 km/órát.

Kombi és limuzin is készül a hibridbőlForrás: Origo

Ami viszont ugyanolyan, az a motorhangtól mentes, csendes suhanás, igazából a kerekek gördülési zaján kívül más nem is hallatszik be. Az 508-as esetében nem vett el helyet az akkumulátor és a többi plusz részegység, a csomagtér mérete sem változott, még a kombinál sem. Még mindig lenyűgözően merész a beltere ennek a modellnek, ami eltereli az ember figyelmét arról, hogy nincs túl sok hely (főleg hátul) és elég korlátozott a kilátás is. Az 508-as plug-in változata kb. 50 km-t képes tisztán villannyal megtenni, tehát itthon a 3008-as mellett szintén jogosult lesz a zöld rendszámra. Árat egyelőre hozzá sem árultak el, de ő érkezik a legkésőbb, a hazai bevezetése tavasz végén, vagy nyár elején várható.

A kicsik tisztán elektromosak

Kívülről ugyanolyan, mint a benzines társaiForrás: Peugeot

A kipróbált típusok közül egyedüliként már jelenleg is megvehető az új 208-as teljesen elektromos változata, az e-208. Számomra ez nyújtotta a legjobb vezetési élményt. A villanymotor teljesítményét 136 lóerőre és 260 Nm-re állították be, amivel nem fogunk Teslákat reggelizni a lámpánál, ám nem is ez volt a cél. Viszont a szerpentines, lejtős-emelkedős országúton, Sport állásban, „B" üzemmóddal (erősebb villamos motorfék és visszatermelés) olyan élvezetesen lehetett vele menni, ami után senkit sem érdekel a 0-100-as gyorsulás, ami egyébként szintén nem rossz, 8,1 másodperc.

Nagy élmény menni a kis villanyautóval, mert jól gyorsul és stabilForrás: Peugeot

A két tengely közé, a padló alá szerelt 50 kWh-s akkumulátor olyan mély súlypontot és remek súlyeloszlást ad, hogy gokartként fűztük a kanyarokat vele. Forszírozott tempónál is semlegesen fordult, sem az orrát, sem a farát nem tolta, a villanymotor miatt a nyomaték bármilyen tempónál azonnal rendelkezésre áll, és eközben síri csöndben suhanunk. Csak a puha, határozatlan nyomáspontú fékpedál-érzeten lehetne még dolgozni. Sajnos a modern, környezetbarát technikának megkérik az árát: az alapverzió 9,9 millió forintba kerül, amiben már benne van a 1,5 millió forintos állami támogatás is.

e-2008: a piac egyetlen kis villany-SUV-ja

Akkorára nőtt a 2008-as, hogy már családi autónak is beválikForrás: Origo

Végül a hamarosan (még a plug-in modellek előtt) érkező 2008-as is képviselte magát, persze ez is a kizárólag elektromos változatával. Óriási az ugrás az elődhöz képest, ami nem is csoda, hiszen a bajuszkapcsolókat leszámítva egy csavar sem egyezik a régivel. Vadonatúj (a 208-aséval azonos) a padlólemez, jelentősen nagyobb lett a karosszéria, immár 4,3 méteres hosszával egy kategóriát feljebb lépett. Ez az utastérben is jól látszik, sokkal több a hely, jóval kényelmesebb, remek tartású ülései vannak, a csomagtér 400 liter fölé nőtt. A komplett műszerfalat és középkonzolt ezúttal is a 208-tól örökölte, megvan az egyedi, 3D-s hatású digitális kijelző is, tehát mindenből a legújabb, legfrissebb került bele.

Az e-2008-as belseje a 3D-s műszeregységgel, ami igazi kuriózumForrás: Origo

Az elektromos kivitelt a komplett hajtásláncot is az e-208-asból kapta, tehát a 136 lóerős villanymotor, valamint az 50 kWh-s, padló alá helyezett akkumulátor is ugyanaz. Míg az e-208-as esetében 340 km-es hatótávot ígérnek, a nagyobb és nehezebb e-2008 310 km-re képes a WLTP szerint, ami még mindig jó. Sajnos a feszes időbeosztás miatt erre a típusra maradt a legkevesebb idő, de a 208-cal szerzett tapasztalatok után alig várom, hogy egy hosszabb teszt során bizonyíthasson, immár hazai utakon. Az új 2008-as és e-2008-as márciusban megjelenik a hazai kínálatban, árat azonban még ehhez sem árult el az importőr.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Előző
  • 1
  • 2
Következő