Nem történt még ilyen az európai autópiacon: két országban is elektromos autó lett a legnépszerűbb modell 2019-ben.

Az európai autósok jellemzően hazai autókat vásárolnak, de nem csak ez motiválja az egyes országok állampolgárait. Az ADAC összegzése szerint Németországban például a Volkswagen Golf fogyott a legjobban, 2019-ben például több mint 204 ezer darab kelt el - több, mint ahány új autó Magyarországon összesen. Németországban majdnem minden ötödik új autó volt Golf, az összes értékesítés 18,6 százaléka - írta a Pénzcentrum.

Franciaországban a Renault Clio volt egyeduralkodó: összesen több mint 131 ezer darabot értékesítettek belőle tavaly. A francia nemzeti büszkeség az autópiacrukra is kiül: a második és a harmadik legnépszerűbb kocsi is "hazai", a Peugeot 208 és a Citroen C3. A tavalyi listán az első importált autó a 14. helyen álló Toyota Yaris, előtte francia modellek vannak.

Olaszországban a Fiat Panda nyert (138 ezer eladott darabbal), a spanyoloknál pedig a Seat León lett a befutó. A svédeknél a Volvo S60 és a V60 lett az első, Csehországban pedig mi más is lehetne a legnépszerűbb autó, mint a Skoda Octavia - ahogyan a lengyeleknél, Svájcban, Finnországban és Ausztriában is ez lett az első az eladási listán.

Norvégiában és Hollandiában pedig történelmet írtak, ugyanis egy elektromos autó, a Tesla Model 3 lett a legnépszerűbb új autó. 2019-ben összesen 15 683 Tesla Model 3-at regisztráltak Norvégiában, és 29 922-t Hollandiában.

2019-ben a magyarok kedvenc autója a Suzuki Vitara volt, összesen 12 106 példány kelt el belőle. A Skoda Octavia nálunk is jól szerepelt, kicsivel kevesebb, mint 7000 darab állt forgalomba belőle, amivel a harmadik lett - csak a Vitara és egy másik Suzuki, az SX4 S-Cross fogyott jobban.