A vírus miatt drasztikus döntést hozott a világ legnagyobb autógyártója

Genfi Autószalon
Vágólapra másolva!
Elvileg jövő kedden, március 3-án nyitja meg kapuit az év legfontosabb európai autókiállítása, alapos óvintézkedések mellett. Közben csütörtökre már négyre emelkedett a regisztrált betegek száma Svájcban, a Toyota egyes munkatársainak megtiltották az utazást.
Vágólapra másolva!
Több tízezer újságírót várnak a keddi sajtónapra, és több százezret a közönségnapokra Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Uli Deck

A Genfi Autószalon szervezői megnyugtatták a kiállító cégeket, hogy a Covid-19 koronavírus terjedése ellenére az eredeti terveknek megfelelően, március 3. és 15. között megrendezik a kiállítást a genfi Palexpo területén.

Sok más rendezvényt már lefújtak

Pedig nem ez lenne az első eset, hogy egy jelentős látogatószámra számító rendezvényt lefújnak a járvány miatt. A vírus miatt februárban nem rendezték meg a barcelonai Mobile World Congress-t, és már bejelentették, hogy elhalasztják az áprilisra tervezett Pekingi Autószalont és a Forma-1 Kínai nagydíját is Sanghajban. Sőt, a szintén a genfi Palexpóba, márciusra tervezett Találmányok Kiállítását sem rendezik meg, és az áprilisra tervezett óravásárt is lefújták már.

Ha meg is tartják, kérdéses, hogy mennyien fognak kilátogatni Forrás: GIMS

A Genfi Autószalon szervezői szerda este küldtek egy közleményt a kiállítóknak, amelyben azt írták, hogy újra kell értékelniük a jelenlegi helyzetet a nemzeti egészségügyi hatóság információi miatt. Svájcban ugyanis szerdán jelentették be, hogy már van koronavírussal megfertőzött ember az országban. Aztán most

csütörtökre már négyre emelkedett a Svájcban tartózkodó fertőzöttek száma, akik közül egy ráadásul a genfi kantonban található.

A Genfi Autószalon területét biztosító Palexpo SA már bejelentette, hogy javítanak a pavilonok takarításán és fertőtlenítésén, emellett megkérték a vírussal leginkább fertőzött területekről Genfbe utazni szándékozókat, hogy csak akkor jöjjenek, ha az elmúlt két hétben semmilyen tünetet nem produkáltak. A látogatókat megkérték a gyakori, alkoholos fertőtlenítőszeres kézmosásra, a szembe, szájba és orrba nyúlás mellőzésére, és arra, hogy tartsanak legalább egyméteres távolságot a betegnek tűnő emberektől.

Tömeg a bejáratnál a 2019-es Genfi Autószalonon. 600 ezer látogató volt összesen Forrás: GIMS

Persze hiába akarják a szervezők megtartani az autószalont,

a svájci egészségügyi hatóságok a hátralévő négy napban még simán lefújhatják.

A Toyota Motor Europe csütörtökön jelentette be, hogy a biztonsági kockázatot figyelembe véve a helyi Toyota leányvállalatoknak törölniük kell minden, Genfi Autószalonnal kapcsolatos utazási tervet, és ezt javasolják az újságíróknak is.

Érdemes tudni, hogy tavaly 600 ezer látogatót vonzott a rendezvény a világ minden tájáról. Idén úgy néz ki a menetrend, hogy az Év Autója díjat március 2-án este adják át, aztán 3-án következik a sajtónap, 4-én a VIP-nap, és a nagyközönség számára 5-én nyitnak meg a kapuk.