Kevesen tudják, de igaz: megúszhatja a bíróságot, ha súlyos balesetet okoz

2020.03.17. 12:11

Sokan nem tudják, de közlekedési baleset okozójaként is van arra lehetőség Magyarországon, hogy valaki kikerüljön a rendőrség-ügyészség-bíróság háromszögből.

A Vezessnek Janklovics Ádám közlekedési ügyvéd nyilatkozott, és elárult egy sokak által nem ismert lehetőséget.

"A közlekedési ügyeknél létezik egy nagyon jól működő rendszer. Amennyiben a sértett hozzájárul, a nyomozati szak után bíróság nélkül lerendezhető egy közlekedési ügy, a súlyosak is" - mondta Janklovics.

"Simán ki lehet kerülni a rendőrség-ügyészség-bíróság háromszögból. A kormányhivatalok működtetnek egy úgynevezett pártfogó felügyeleti szolgálatot, amelynél ha bocsánatot kér a vádlott, és az ő közvetítésükkel fizet annyit, amennyit a sértett kér, akkor el lehet kerülni a büntetőeljárást. Ha nem tudnak megegyezni, akkor bíróság."

Janklovics szerint olyan alkudozásokra is van példa, mint a piacon. "Nekem ennyit ér, hogy eltörted a combcsontomat, amikor elütöttél: mondjuk hatszázezret. Mire a másik fél, én csak háromszázat tudok fizetni. A lényeg, hogy ha van közöttük megegyezés, akkor megszűnik az eljárás, nincs bíróság és büntetlen előélettel mehet tovább a gázoló, és még a jogsija is megmarad."

"De ehhez az kell, hogy a sértett belemenjen, a vádlott bocsánatot kérjen, és megszülessen az összegbeli egyezség közöttük. Ez a bíróságoknak is jó, mert tehermentesíti őket, klassz rendszer, ráadásul a közvetítés költségét az állam viseli."

Janklovics szerint a pénzbeli megváltás bármilyen ügynél működhet, akár halálos baleset okozása után is, ha megvannak a feltételek. Ezek egyike az, hogy az ügyészség is engedélyezze a megegyezést. Tízből hat közlekedési ügy így ér véget Magyarországon.