Így fertőtlenítse autóját a járvány idején

koronavírus, tisztítás, ajtó, autó, autóbelső. fertőtlenítés, gumikesztyű, kormány
Vágólapra másolva!
Az egész világon terjed a koronavírus-járvány, ezért aki teheti, maradjon otthon, és tartsa be a kijárási korlátozást. De mit tegyen, akinek halaszthatatlan dolga akad, és az amúgy jóval rizikósabb tömegközlekedés helyett autóval akar útra kelni? Célszerű megfogadni az alábbi tanácsokat, mert a vírus többféle felületen is fertőzőképes marad.
Vágólapra másolva!
A tisztítás során használt kesztyűt vagy mossuk ki, vagy dobjuk ki a fertőtlenítés után Fotó: Szabó Gábor - Origo

Bár maga az autó is egy mobilizált izolációs terület, ami segít minimálisra szorítani a társas érintkezés formáit a közlekedés során, de autózni sem rizikómentes a járvány idején, legyen akármilyen csábító a 300 forintos benzin és az országszerte ingyenes köztéri parkolás lehetősége.

A kijárási korlátozás megszegése ugyanis büntethető,

csak a korábbi cikkünkben részletezett esetekben hagyhatja el mindenki az otthonát.

Gyér a forgalom és ingyenes a parkolás, ami sokakat autóba ültethet áprilistól Fotó: Hirling Bálint - Origo

Fontos, hogy lehetőleg az autóban is kerüljük a társas érintkezést, vagyis lehetőleg menjünk egyedül. Ha mégis többen kell utazni (nem a velünk egy háztartásban élő családtagokkal), akkor ügyeljünk arra, hogy hordjunk maszkot és kesztyűt, és olyan útitársat válasszunk, akinek nincsenek koronavírusra utaló tünetei vagy egyéb légzőszervi megbetegedése.

Ha netán nem munkatársról, közeli ismerősről van szó, akkor érdemes elkérni az utas elérhetőségét,

hogy ha később tüneteket produkálunk, akkor vissza lehessen keresni a kapcsolati hálónkban. Természetesen a mostani időkben a telekocsi szolgáltatásokat is célszerű kerülni.

Maszk nélkül manapság csak azokkal ajánlott autózni, akikkel egy háztartásban élünk

Kevesen tudják, hogy sok autó egészségügyi doboza tartalmaz maszkot, ami persze nem nyújt tökéletes védelmet a vírus ellen, de abban hatásos lehet, hogy a fertőzöttek kisebb eséllyel adják tovább. Sebészeti helyett a légzésvédő maszkok adnak jobb védelmet az egészséges embereknek (különösen az FFP3-as minősítésűek), de az autók szűk utastere mindenképpen kockázatos, ha beteggel együtt utazunk.

Mivel fertőtlenítsük az autót?

Ha mindenképpen útnak kell indulni, akkor érdemes figyelmet fordítani a megelőző higiéniai kezelésre. Sajnos a koronavírus élő szervezeten kívül nem pusztul el azonnal, rézfelületen akár négy órán át, kartonpapíron akár egy teljes napot, műanyag vagy nemesacél felületen pedig akár három napon át is fertőzőképes marad, ezért a járvány idején az autót is szükséges fertőtleníteni.

A klórmentes háztartási tisztítószerek az autóban is beválnak, bár egy egyszerű szappanos víz is megteszi Forrás: Shutterstock

Olyan szerekkel tegyük ezt, amiket a háztartásban egyébként is tartunk erre a célra, de ne klórtartalmú szereket, vagyis fehérítőket. A hidrogén-peroxid károsíthatja az autó felületeit, az ammóniumos tisztítószereket pedig az érintőképernyőn tilos használni.

Akár a zsíroldás legősibb eszköze, a meleg, szappanos vagy mosogatószeres víz is hatékony lehet az autóban,

mert a koronavírus örökítő anyagát egy lipidburok (egyfajta zsír) veszi körbe, ami ha megsérül, a vírustest szétesik és inaktívvá válik.

A Covid-19 koronavírus mikroszkópos képe Forrás: Wikimedia Commons

Még jobb lehet az alkohol a legtöbb felületre,

mert ha legalább 70 százalékos, akkor hatásos fertőtlenítőszer, és az az előnye is megvan, hogy nem károsítja az autó felületeit, igaz, a kezet a szappanhoz hasonlóan szárítja. A háztartási boltokban kapható mikroszálas és antibakteriális nedves törlőkendők tökéletesen alkalmasak a felületek fertőtlenítésére, a kezelés után pedig ajánlott az autót alaposan kiszellőztetni, nekünk meg hosszan, legalább fél percen keresztül kezet mosni.

Ezeket a helyeket ne hagyja ki az autón

Ajánlott fertőtleníteni az összes felületet, amelyhez hozzáérünk a be- és kiszállás, valamint az utazás során, különösen akkor, ha nem egyedül utazunk. Kívül a kilincsekkel (és az ajtó egyéb pontjaival, amit meg szoktunk érinteni beszálláskor) kezdjünk, aztán haladjunk tovább a tanknyílás és a csomagtartó zárjának környékére. Alaposabbak a szelepsapkákat, a motorháztető környékét a nyitó mechanizmusnál, valamint a nívópálcákat is áttörölhetik.

Minden felületet töröljünk át, amihez gyakran hozzáérünk Forrás: Skoda

Mielőtt nekiállunk az utastér fertőtlenítésének, érdemes kiporszívózni, port törölni a műszerfalon, és az összes felesleges holmit, ételmaradékot, használt zsebkendőt kidobni, mert ezeken rengeteg baktérium tenyészik. Utána

kezdjük a fertőtlenítést a kormánykeréken, a váltógombon, a kézifékkaron, a bajuszkapcsolókon, az ablakemelőkön, a belső kilincseken és a szellőzőnyílásokon,

mert ezekhez nyúlunk a leggyakrabban. Mérések szerint a gyakori fogdosás és a zárt, párás környezet miatt akár négyszer több kórokozó is lehet rajtuk, mint egy nyilvános vécé ülőkéjén.

A legtöbb kórokozó a kormányon, a biztonsági övön és a váltón található, de a kilincs és az érintőképernyő is gócpontnak számít Forrás: Skoda

Persze a biztonsági öveket se hagyjuk ki, hiszen ezeket minden alkalommal használjuk, amikor autóba ülünk. Az öv állítgatásának gyakorisága attól is függ, hányan használják, de általában három érintkezési ponttal kell számolnunk.

És mivel az öv keresztezi a testet, nagy eséllyel tapadhatnak meg rajta a köhögés-tüsszentés folyadékcseppjei

– ahogyan a kormánykeréken is, ami közvetlenül a vezető előtt helyezkedik el. Ne felejtsük el letörölni a szellőzés vagy a légkondicionáló kapcsolópaneljét, a kesztyűtartó nyitóját, az ülés- és tükörállító karokat és gombokat, a könyöktámaszokat, valamint a modern autókban az érintőképernyőt sem.

A kilincset minden kiszálláskor megfogjuk, ezért ezt is át kell törölni Fotó: Szabó Gábor - Origo

Aki nagyon aggódik, a bőrfelülettel közvetlenül ritkán találkozó üléshuzatokat is kimoshatja, áttörölheti alkoholos törlőkendővel, csak arra ügyeljen, hogy azok ne ázzanak át a fertőtlenítőszertől. Ha bőrüléses az autó, az alkohol akkor is jó, mert nem károsítja a kárpitozott felületeket, viszont az intenzív, hosszan tartó átdörzsölés hatására a bőr kifakulhat, veszíthet a színéből. Fertőtlenítés után ajánlott ápolószerrel bekenni az üléseket.

A kínai Geely legújabb típusának légkondicionálója beépített fertőtlenítőt tartalmaz Forrás: Geely Auto

A légkondicionáló és szellőzőrendszer fertőtlenítése tavasszal amúgy is időszerű,

bár ezt most jobb nem szakszervizben, hanem otthon, a ház előtt végezni. Autósboltokban, benzinkutakon kaphatóak erre való sprayk, amelyek bár nem nyújtanak tökéletes védelmet a vírussal szemben, arra mindenképpen jók, hogy megnehezítik, hogy a vírus a felületekhez tapadjon, ami csökkenti a rizikót.

A cikk nem ért véget. Kattintson a második oldalra, ha kíváncsi, mi a legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer az autó fertőtlenítésére!