Eszelős, mennyivel megy a leggyorsabb magyar autó a német autópályán

2020.04.08. 15:53

A Kecskeméten gyártott Mercedes CLA még annál is gyorsabb, mint amit a gyártója állít.

Magyarországon a 45 AMG S alapára 21,85 millió forintForrás: Mercedes

A Mercedes-AMG CLA 45 S 4MATIC+ nem csak a legerősebb, de a leggyorsabb autó is, amit valaha Magyarországon gyártottak. A kompakt méretű négyajtós kupé meghajtásáról a világ legerősebb négyhengeres motorja gondoskodik, amely két literből 421 lóerőt és 500 Nm-t présel ki egy hatalmas turbófeltöltő segítségével.

A motor erejét egy nyolcfokozatú dupla kuplungos sebességváltó továbbítja a négy kerék felé, a karosszériát, a futóművet és a fékrendszert is jelentősen megerősítették a normál CLA modellekhez képest. Az autó különlegessége a Drift üzemmód, amely kikapcsolt menetstabilizálás mellett több nyomatékot küld a hátsó kerekekhez, így lehetőséget ad arra, hogy elfüstöljék a hátsó kereket, és kilinccsel előre kanyarodjanak a kocsival.

A Mercedes-AMG CLA 45 S gyorsulása a gyári adat szerint 4 másodperc 0-100 km/órára, a végsebessége pedig 270 km/óra. Mint a videóból kiderül, utóbbi nem is pontos, mivel egy tulajdonos a német autópálya egy korlátozásmentes szakaszán 271 km/órás sebességet mért GPS segítségével (az A-oszlopra rögzített okostelefonon), a sebességmérőn ekkor 276 km/óra volt olvasható.

Jól látható, hogy a fordulatszámmérő 6600-as fordulaton áll ekkor, vagyis jóval alatta marad a 7000-nél kezdődő piros mezőnek. Valószínűleg ez az a sebesség, ahol a leszabályozás aktiválódik a kocsiban, a kocsi láthatóan tudna gyorsabban is menni. A magas végsebesség eléréséhez nem csak a bivalyerős motor, hanem a nagyon alacsony, 0,23-as légellenállási együttható is hozzájárul.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK