Crossoverként a Ford ezúttal a Fiesta méretosztályában járatja csúcsra a menőséget, kretén formák helyett azonban a dinamizmusra helyezte a hangsúlyt. A Puma és lágy hibriddé alakított, 155 lóerős turbómotorja is kiemelkedő, de azért akadnak hibái – főleg az árcédulán szereplő összeg.

A Ford nem csupán ráérzett, de újabban egyenesen profi szintre fejlesztette az aktív, sportos életstílus négykerekű kellékeit. Ma már minden létező méretosztályban van SUV-szerű ajánlatuk, a kiskategóriában rögtön három is. A mackóba öltöztetett Fiesta Active, illetve a hitelesen kiscserkész kinézetű (de az európai ízlésnek továbbra is furcsa) Ecosport után itt van a sportosan vagány, új Puma, amely tesztünkre 8,3 millió forintos, 155 lóerős mHEV ST-Line X kivitelben érkezett.

Német rendszámmal érkezett hozzánk az első tesztautó, az ST Line X kivitel 18-as alufelnit és sötétített üveget is kap. A gyártás helye a romániai Craiova. Galériához kattintson a képre!Forrás: Origo

Ismerős név, de emelt és ötajtós tálalásban

Így a Puma áll a csúcson, főként, ha a mai kor követelményeinek és lehetőségeinek szemüvegén át nézzük. Megörökölt neve is védhető, hiszen eredetileg az 1990-es évek végén egy Fiesta alapú kis kupéként lágyítgatta a hölgyvásárlók szívét, s most is ez a szerepe. Az igényszint azonban húsz év alatt alaposan feljebb ugrott,  ehhez nőtt fel tudása, mérete és műszaki színvonala. Olyannyira, hogy a név és a célcsoport mellett mindössze a lejtős far maradt meg a múltból, minden más változott.

Ez talán a legelőnyösebb nézete, kupés beütésű far inkább csak a nagyobb SUV-okon szokott visszaköszönni. 4,2 méteres hosszával a két generációval ezelőtti kompaktok méreteit hozza a PumaForrás: Origo

A Ford következetesen SUV-ként határozza meg a Pumát, de egy hét együttlét alatt sem sikerült olyan szöget találni, amiből annak látszana. Noha az egykori kupé sziluett új, erőteljes izomtónusokkal és két hátsó ajtóval egészült ki, a végeredmény mégsem egy esetlen elefántra a porcelánboltban, sokkal inkább egy ugrásra kész francia bulldogra emlékeztet. Komoly, de játékos.

Stilizált szárnyakat kapott a lökhárítóba, legalábbis sportváltozatkéntForrás: Origo

Az európai Fordok között persze akár az SUV kategória sem túlzó meghatározás, a piacon azonban jó néhány közvetlen ellenfele is akad, s azokat mind crossovernek hívják. De mindegy is, hogy minek nevezzük, hiszen megemelve is az unalmas kisautók tömegébe visz színt.  Centikben és használati értékben is több a Fiestánál, holott aligha ül majd bele rendszeresen négy felnőtt.

Pótkerék helyett medence lehet hátul

A tetszési indexét borítékolhatóan felfelé befolyásolja majd a formája, de dimenziói is vonzóak, 4,2 méteres hosszúságával és 2588 mm tengelytávjával egyenesen a Focus I. méreteit hozza. Szélességben 13 centit ver a híres (1999-es Év autója) egykori rokonra, s minderre jön a hatalmas, trükkösen kialakított, de mégis praktikus 456 literes csomagtartó. Egy 80 literes, szögletes, lefolyóval ellátott alsó üreg és a hátsó ajtóval együtt emelkedő kalaptartó adja a különlegességét.

Sáros bakancsot és egyéb holmikat lehet szállítani a csomagtér padlója alatti, kimosható üregben. De fel is lehet tölteni vízzel (van lefolyónyílása), ha a gyerekek játékhajócsatát akarnakForrás: Origo

A Puma dizájntermékhez képest kimondottan sokoldalú,  akár családi autónak is simán megállja a helyét, főleg, ha kettőnél kevesebb lakli kamasz terpeszkedik a fedélzeten. Csak érdekességképpen: az ős-Puma hossza nem érte el a 4 métert, az emberrel ellentétben tehát az autók húsz év után sem állnak meg a növekedésben. De mindez csak a modellváltások során megy végbe.

Nagyjából 175 centis testmagasságig kényelmes a hátsó helykínálatForrás: Origo

Persze a mai személyautóknak a méretnövekedés kritériumain túl újabb fokmérői lettek. Jóllehet eddig is elsősorban a folyamatos innováció szólt amellett, hogy naprakész autóval járjunk, a komfort, a biztonság és a fogyasztás mellett az elmúlt években fokozattan megjelentek a környezetvédelmi (lásd: uniós CO2-kvóták) és a felhasználóknak egyre fontosabb informatikai szempontok is.

Leparkol és sávot tart, de nem beszél magyarul

Utóbbiakat akkor is külön kell tárgyalni, ha azok voltaképpen a biztonsági és kényelmi szolgáltatások körébe tartoznak. Az egyre gazdaságosabban és gyorsabban fejleszthető asszisztensek ugyanis megkönnyítik a mindennapi életünk. Ugyan kinek lenne ma már türelme papírtérképpel tájékozódni,  vagy a négyzetrácsos füzetben átlagfogyasztást számolni, ha mindezt jobban csinálja egy program?

Megszokás kérdése, hogy mennyire egyszerű a Puma ergonómiája. Kisautós a műszerfal, szerencsére van külön klímapanelForrás: Origo

És ha lehet, ki ne akarna ütközésmegelőző, holttérfigyelő, keresztirányú forgalomra figyelmeztető és aktív vészfékrendszert, vagy adaptív sebességtartót, beparkoló automatikát, tolatókamerát, LED fényszórót, digitális műszerfalat, 8''-os érintőkijelzőt használni? Sajnos az imént felsorolt tételek közül kevés az, ami a 125 lóerős alapmodellhez is felár nélkül elérhető, de a gyalogosfelismerés és a sávelhagyás belefért a keretbe.

Négyféle menetdinamikai profilból lehet választani, önállóan tud kormányozni parkolásnálForrás: Origo

Hogy pontosan melyik a zsebbe nyúlós, nehéz kibogarászni a konfigurátorból, mindenesetre a jelenlegi legjobban felszerelt ST Line X még egy további 390 ezer forintos ajánlott csomaggal okosítható.  Annyi hátrány éri egyelőre a hazai vevőket, hogy a hangvezérlés nem tud magyarul, és a PassConnect modem (fedélzeti wifi, valósidejű forgalmi adatok, okostelefonos távfunkciók) még nem elérhető.

Cikkünk folytatódik, kérjük, lapozzon!