Mára a legtöbb példány eltűnt az utakról, de a nyolcvanas-kilencvenes években a felső-középkategóriás E34 igazi presztízsmodell volt, komoly motorpalettával, a cápaorrkorszakot lezáró modern dizájnnal és az 5-ös sorozat történetében először akár kombi karosszériával. Egy 26 éves limuzint vittünk el tesztkörre, méghozzá az Anisits Ferenc „dízelpápa" irányításával tervezett tds-motorral.

Ez volt az a korszak, amikor a BMW komolyan odapörkölt a Mercedesnek: a középkategóriában a 3-as sorozat (E30) és a 190-es „bébi" Benz, a luxusautók között pedig az 1986-ban bemutatott 7-es (E32) és az S-osztály (W126) viaskodott. Mégis, a legnagyobb meccset 1988-tól a BMW 5-ös (E34) és a később E-osztálynak hívott W124-es széria vívta egymással a nagyautók szegmensében (más néven felső-középkategóriában), hozzájuk zárkózott fel a galvanizált karosszériájú Audi 100-as.

Szűk 10 centivel rövidebb a tengelytávja, mint az aktuális 3-asnak, és 7-tel keskenyebb is a karosszéria, a hosszuk szinte egyforma. Kiviteltől függően széles vesés hűtőmaszkkal is létezettForrás: Az Autó

Akkortájt a bajorok a sportosság zászlaját lobogtatták,  így kellett némi idő, hogy a piac egyáltalán elfogadja a dízel BMW-t, és hogy ez milyen nagy szó, azt jól mutatja: a négyhengeres benzinmotorral szerelt 518i alapmodell „rangon alulinak" számított a kizárólag soros hathengeresekkel (illetve később V8-asokkal is) mozgatott 5-ösök között. De aztán megemésztették a vásárlók, miként az ennél a szériánál bevezetett Touring nevű kombikat, illetve összkerekes 525iX-változatokat is.

Nem repedt a műszerfal, a kormány már légzsákos, és a karima nem morzsolódik. A váltómarkolat utólagos, az ablakemelők kapcsolóit itt még középre tettékForrás: Az Autó

Természetesen a gázolajos gép csakis hathengeres lehetett, és az osztrák Steyrnél készült dr. Anisits Ferenc irányításával. Az 524td még az elődtől örökölte a 2,4 literes, 115 lóerős M21D24 hajtóművet, majd ezt váltotta 1991-ben a 2,5-ös M51D25, kétféle teljesítménnyel. Az 525td (1993-tól) ugyanúgy 115, a töltőlevegő hűtős 525tds viszont már 143 lovas volt, utóbbinál komolyabb dízelmotoros szériaautót akkoriban senki nem kínált. Még ez a motor került lefojtva az Opel Omegába is.

1991-ben vezették be a piacra az 525tds-t (M51D25 motor), a sorozatnál a hengerfejjel lehetnek repedéses gondokForrás: Az Autó

A kasztnit javították, de a kényes dízel jól bírja

Tesztalanyunk egy 525tds limuzin, 1994. májusi gyártású, jelenlegi magyar tulajdonosához 2000-ben került Németországból. A „nagykorú" karosszériát kikezdte a rozsda, ezért 2012-ben a négy ajtót, a két első sárvédőt és a csomagtartófedelet cserélték, a küszöböket is javították, majd a gyári Oxford metálzöld színnel telibe fújták az autót.  Már így sem makulátlan az állapot, a horzsolásos sérülések mellett hiányzik egy díszléc, a vezetőajtó kilincsburkolata is leesett és rosszul áll az egyik ablaktörlő.

Mindkét oldalon szépek a falcok. Akadnak esztétikai hibák, a lökhárítók horzsoltak, hiányzik a díszléc, a kilincsburkolat és a felnikupakForrás: Az Autó

Nehezen, fémes hanggal csukódnak az ajtók, nem olyan finoman és tompán puffanva, mint hajdanán, de minden működik az elektromosan állítható tükröktől kezdve az első-hátsó villanyablakokig. A bőrkárpit nem eredeti, az ülések és az ajtóburkolatok másik E34-esből valók, de megvan az autó saját szövetgarnitúrája is. Hangulatos a tolótető, és a kényelem adott, bár helykínálatból az aktuális 3-as már többet ad. A csomagtartó 460 literes, alacsony rakodóperemű és jól pakolható.

Nem minden illesztés pontos, itt-ott a ragasztás már enged. Elöl kicsi a zseb, hátra nem is jutott. Az ajtón minimális a rozsdaForrás: Az Autó

A hajtáslánc a tulajdonos szerint bontatlan, a futás 350 ezer km körüli.  Pontosan nem tudni, mert a pixeles kijelző olvashatatlansága típushiba és ebben az autóban is kísért, vacakol továbbá a vízhőfokmérő is, de ezek javítása nem komoly probléma. A hathengeres dízel hidegen kissé csattogó, jellegzetes orgánummal kel életre, az alapjárata ingadozik, de nagy gázra, gyorsítva sem ereget koromfelhőket. Tipikus tds-probléma lehet a hengerfejesség, itt nincs ilyen és adagolóhiba sem.

Hibátlan (csak tisztítást igényel) a tetőkárpit. Megvan a gyári szerszámkészlet. Légkondi nincs, a fedélzeti számítógép helyén itt óra ketyeg, a rádió pedig gyáriForrás: Az Autó

Megtizedelték a nyugati állományt a kitiltások

Lineáris a teljesítmény leadás, nincs konkrét fordulatszám, ahonnan hátbavágóan meglódulna a BMW - a töltőnyomás felépülésével a motor 1800-tól egyenletesen húz fel, a nyomaték pedig 2200-nál tetőzik 260 Nm-rel. A dinamika mai szemmel legfeljebb átlagos, de negyed évszázada nagyon menő volt, amit az „olajkályhás" 525tds tudott. Kézi váltóval a töltőlevegő-hűtős változat 200 km/h feletti végsebességet tudott, és ma is különleges az örvénykamrás, sorhatos dízel kellemes morajlása.

Szakadásmentesek a bőrülések, kényelmesek. Az első üléseket 190 centis termethez állítottuk beForrás: Az Autó

Sajnos a kuplung zavaróan fenn fog, de az ötgangos kézi váltó még mindig finom, csak a kar jár kissé lötyögősen. Jól harapnak a fékek, viszont a kormányművet javítani kell, mert középállásban óriási a holtjáték, miként a futóműre (amely gyárilag kapott rövidebb és keményebb rugókat) is ráférne egy alapos beállítás és szükség szerint néhány kopóalkatrész cseréje. A rugózás egyébként nem tűnt sprődnek, ahogy aggasztó zajokat, kopogásokat sem hallottunk.

Nincs korom a hátfalon és a lökhárítón. A vonóhorog gyári (levehető), a csomagtér nyílása a lámpák alá nyúlik. Hasonlít a formaterv a korabeli 7-eséhezForrás: Az Autó

Több más nyugat-európai országhoz hasonlóan az egykori fő piac Németország nagyvárosaiból is kitiltották az ilyen régi, legfeljebb Euro 2-es dízeleket, nálunk azonban több a td/tds motoros E34, mint a benzines. Sokuk persze irgalmatlan futásteljesítménnyel, leharcolva rója napi autóként köreit a lejáró vizsga és bontóba adás előtt, de jó pár példányt azért igyekeznek megmenteni az enyészettől, és kisebb vagy nagyobb lépésekben felújítva félreteszik veterán hobbiautónak.

Műszaki adatok - BMW 525tds (1994)

Hengerszám/szelepszám: 6/12. Hengerűrtartalom [cm3]: 2497. Teljesítmény [LE/kW (1/min)]: 143/105(4800). Nyomaték [Nm (1/min)]: 260(2200).

Hosszúság x szélesség x magasság [mm]: 4720x1751x1412. Tengelytáv [mm]: 2761. Csomagtartó [l]: 460. Gumiméret: 205/65 R15.

Végsebesség [km/h]: 207. Gyorsulás 0-100 km/h [s]: 11,0. Vegyes fogyasztás [l/100 km]: 7,1.

Piaci érték [Ft]: 269 000 – 1 290 000 (hazai internetes használtautós portálról).

Még több olvasnivaló Az Autó szaklap májusi számában: