A Renault hamisítatlan francia márka: mindig érzékenyen reagált a divatra. Ahogy egyterűt, úgy SUV-ot is az elsők között fejlesztett. Így lehetséges, hogy a Captur, a legkisebb városi terepjárójuk már a második generációjánál tart. Divatos, tágas, vidám, és dízelként takarékos is, de a váltójával nem sikerült kibékülni.

Jóval nagyobb autónak tűnik a Captur, mint amekkora valójában. A hossza csak 4,2 méter. Kattintson a képre, galéria nyílik!Forrás: Origo

Elmúltak azok az idők, amikor mindenki a Golf-osztályra figyelt. Egyáltalán tudja még valaki mi is az? Az egykoron legfontosabb, legnépszerűbb kategória, amely a kilencvenes és kétezres évek legizgalmasabb autóipari párbajait produkálta. Az aktuális Astra mindig ott lihegett a Golf nyomában,  mire a Ford az évezred végén épített egy zseniális futóművet és kitalált egy új formanyelvet, amivel az első Focus ellopta a show-t. A franciák is dolgoztak persze lázasan, az ember csak kapkodta a fejét, hogy micsoda térkihasználás (magas tetős Peugeot 307-es), milyen fantasztikus biztonsági fejlesztések futurisztikus formában (Mégane II) és mennyi ötlet és jópofaság (Citroen C4, első generáció)!

Négyféle színben kérhető a tető, a C-oszlop az autó egyik legszebb részleteForrás: Origo

Erre most itt vagyunk 2020-ban, és senkit sem érdekelnek a hagyományos kompaktok. Olyannyira, hogy a napokban a Renault nagy emberei szellőztették meg, hogy vége lehet a Mégane-nak.  Egyszerűen nem kell senkinek, alig fogy belőle. Ki is tehet minderről? Például az első Captur, amely előlépett a franciák talán legfontosabb modelljévé. Kis és kompakt SUV kell manapság a népnek, nincs mese.

Nagy rajta a nyomás az előd sikere miatt

18 centivel hosszabb és 14 centivel magasabb, mint az alapokat adó ClioForrás: Origo

A négyes Clio technikájára épített, 2013-ban bemutatott első Capturrel én azonban nem voltam teljesen kibékülve. Nem állt össze a forma, a műszerfala olcsó hatást keltett, már új korában is zörgött, és vezetni sem volt túl emlékezetes élmény. Véleményemmel azonban úgy tűnik, kisebbségben voltam, mivel a Captur Európa legnagyobb darabszámban értékesített kis SUV-ja volt éveken át,  olyan sláger modelleket megelőzve, mint a Nissan Juke, a Peugeot 2008 vagy az Opel Mokka. A sikerében a sokak szemében megnyerő dizájn mellett az elérhető ár is komoly szerepet játszott, az pedig, hogy nem volt hozzá összkerékhajtás, senkit sem érdekelt.

Alapáron jár a LED fényszóróForrás: Origo

Na, de most itt az új generáció, ami képeken már nagyon tetszett, ezért örültem, hogy én kapom belőle az első tesztautót. A sajtóban megjelent első hírek ígéretesek voltak: merevebb és könnyebb padlólemez, teljesen áttervezett külső és belső tér, javított helykínálat, közvetlenebb kormányzás, új benzinmotorok, a kategóriában egyedülálló módon 2-es szintű önvezető képesség és plug-in hibrid hajtás.  Itt az idő, hogy végre élőben is megkedveltesse magát velem!

Férfiaknak sem ciki beleülni

Jópofa dísz az első sárvédőnForrás: Origo

Nem egyértelműen csajos a legújabb Captur, még ebben a bordó árnyalatban (hivatalosan: lángvörös) sem, de jól áll neki nagyon a szürke és a fehér is, különösképpen a fekete tetővel kombinálva. Alapszín tízféle, tetőszín négyféle van, ehhez jön még a háromféle külső és hatféle belső dizájncsomag, meg a négyféle felni, amit ha felszorzunk, kijön, hogy több száz féle egyedi kombinációt lehet összerakni.  Könnyedén lehet a miénk az ország egyetlen fekete Captur-je, Atacama narancs tetővel, Highland szürke dekorelemekkel kívül, narancs műszerfal-dekorációval és sötétkék „touch" belső dekorelemekkel.

Hamarosan plug-in hibrid is lesz belőle, ami zöld rendszámot kaphatForrás: Origo

Ezúttal a forma tényleg jól el lett találva, tele van finom részletekkel, emellett sportosabb és arányosabb, mint a régié, amelynek egyes jellegzetes részleteit azért megtartotta (hűtőmaszk, ívelt küszöb, konkáv ajtók, lejtős tetővonal). Főleg hátulnézetből futurisztikus  az új forma a vékony, LED-es C-lámpákkal és trükkösen hajlított nagy lemezfelületekkel. Sokat dob a megjelenésen, hogy a legkisebb acélkerék is 17 colos, de akár 18-as felni is kérhető, bár ez utóbbi már a kényelem rovására is mehet.

Hogy kell ezt lehalkítani?

Ennél sokkal izgalmasabb, hangulatosabb belsőt lehet bele konfigurálni, ha nem félünk a színektőlForrás: Origo

A bejutás egyszerű és az első benyomás egészen pozitív. Ahogy elvárja az ember, magasan ül egy bunkerszerű kasztniban  (ezért vett ugye SUV-ot, még ha kicsit is), az érzés megvan, a friss tulajdonos fellélegezhet, hogy nem volt kidobott pénz a vételár. A régi Capturt főleg a belseje húzta le, amiből tanult a Renault: végre szépek az anyagok, jó a minőségérzet, a formák nincsenek túlbonyolítva, a jó fogású kormányt is tudtam szeretni.

Elfért volna a kormányon két hangerő-szabályozó gomb isForrás: Origo

Örömmel dicsérném az ergonómiát is, mert például a 7 colos érintőképernyő (rendelhető álló formátumú 9,3-as is) menüje egész logikus, a Dusterből átvett klímapanel nemcsak szemrevaló, de jól is használható. Még a feláras (100 ezer Ft), 10,25 colos digitális műszerfal  is illik az autó modern hangulatához, jók a színei, és egész sokféleképpen konfigurálható. Azt viszont nem tudtam egy hét alatt sem megbocsátani, hogy indulás után konkrétan 30 percig nem találtam meg, hogy hol a nyavalyában kell a rádiót lehalkítani.

Eggyel magasabb kategóriában is megállnák a helyüket ezek a fotelekForrás: Origo

Tekerentyű nincs középen, és a váltó mellett sem, de a kormányon sincs ilyen nyomógomb. Hol az ördögbe lehet, most emiatt nem szeretném elővenni a gépkönyvet, azért az vér ciki lenne  – gondoltam magamban. Végül csak rájöttem: a kormány teljesen kitakar egy kis konzolt a kormányoszlopon, onnan lehet hangerőt állítani (igen, mint a 2000-es évek elején a Cliókon és Mégane-okon) és számot, állomást léptetni. Mindezt úgy, hogy a kormányon két vakkapcsoló is van, oda pont elfért volna. Mindegy, megszoktam, de nem szerettem.

Sokat javult a hátsó térkínálat a régi Capturhoz képest a nagyobb tengelytávnak köszönhetőenForrás: Origo

Mivel a teljes hossz 11, a tengelytáv 3,3 centit nőtt az elődhöz képest, már hátul is simán el lehet férni,  két felnőtt kényelmesen trónolhat, magas növésűeknek is legfeljebb a fejtér lehet szűkös. Szintén megnőtt a csomagtartó, a sínen csúsztatható hátsó ülések helyzetétől függően 406-520 literes (377-465 helyett), igaz ezt két részre osztja egy elválasztó lap.

A cikk nem ért véget. Kattintson a második oldalra, ha kíváncsi, milyen vezetni a Capturt!