Megbírságoltak egy férfit, mert maszkban vezette a saját kocsiját

maszk autó
Vágólapra másolva!
Németországban megbírságoltak egy férfit, aki a koronavírus-fertőzés elkerülése érdekében maszkban autót vezetett.
Vágólapra másolva!

Megbírságoltak egy autóvezetőt, aki a németországi Fürth városában a koronavírus elleni védekezés jegyében orr- és szájvédő maszkot viselt.

A sofőrt vásárlásból hazafelé tartva egy közlekedési rendőr állította meg, és a maszk miatt 60 eurós (21 ezer forint) pénzbírsággal sújtotta - írta a Közlekedésbiztonság.

Németországban a közúti közlekedés szabályait az StVO (Straßenverkehrsordnung, azaz Közúti Közlekedési Rendelet) szabályozza. Az StVO

2017-ben vezetett be egy olyan szabályt, mely szerint a sofőrök az arcukat vezetés közben nem takarhatják el.

A három éve hatályba lépett előírás célja kettős: egyrészt azt kívánja elérni, hogy a közlekedési szabály megszegői mindenkor felismerhetők, azonosíthatók legyenek, és a leállítás nélküli közúti ellenőrzéseket követő eljárások során ne tudjanak kibújni a felelősségre vonás alól. Másrészt a közlekedés biztonságát szolgálja oly módon is, hogy az arcot fedő ruházat, maszk vagy egyéb tárgy még véletlenül se korlátozza a sofőrt a kilátásban, a közlekedési szituációk észlelésében, vagy éppen a helyes levegővételben.

A maszk viselése körüli jogi vitát végül az döntötte el, hogy a német szabályozásban egy

olyan előírás is van, mely rendkívüli esetekben felmentést ad egyes közlekedési szabályok megtartása alól. Így az egyébként 70 éves sofőrnek nem kellett fizetnie.

Szlovákiában nemrég éppen amiatt büntették meg egy autó utasát több százezer forintra, mert nem volt hajlandó maszkot viselni a kocsiban.