A 4-es kupé formája legalább annyira megosztó, mint közel húsz éve a Bangle-féle 7-esé volt.

Aki ezt látja majd a tükörben, garantáltan le fog húzódni, bátor és agresszív lett a forma. Még több kép a galériában, kattintson a képre!Forrás: BMW

A BMW már egy ideje szoktatja a rajongóit, hogy egyre nagyobb vese hűtőrácsok jelennek meg az új modelljein, elég csak a frissített 7-esre vagy a hatalmas X7-esre gondolni. A most bemutatott 4-es kupé is látható volt már tanulmányként a tavalyi Frankfurti Autószalonon, ahol olyan heves reakciókat váltott ki a hatalmas maszkja miatt, hogy sokan azt gondolták, emiatt a szériaváltozat visszafogottabb megjelenéssel érkezik majd. Nos, aki ezt hitte, nagyot tévedett, ugyanis a gyártásba került 4-es szinte pont úgy néz ki, mint a koncepcióautó.

Akkora a rács, hogy négy rendszám is ráférne. A hálóminta korábban kizárólag az M modellek kiváltsága voltForrás: BMW

A BMW dizájnfőnöke, Domagoj Dukec szerint a függőleges irányban megnyújtott dupla vese nem csak merész és előremutató megoldás, de a márka legendás, háború előtti modelljét, a 328-ast is sikerrel idézi meg. „A vese alakú hűtőmaszk az egyik legprominensebb dizájn ikonunk. Ezzel az autóval annyi mindent másképp csináltunk, mint szoktunk:nincs vízszintes „borotvált" él, nincs klasszikus Hofmeister kink a hátsó ablaknál."

Alapáron jár a teljesen LED-technológiás első fényszóró, extraként lézerfény-technológiával dolgozó, 550 méterre elvilágító adaptívak is kaphatókForrás: BMW

"Mivel a karosszéria különbözik az elődökétől, ezért akartunk adni neki egy igazán különleges hűtőrácsot. A 80-as évekig a vese mindig magasabb volt, mint amilyen széles, most olyat akartunk, aminek erős kapcsolata van a hagyományainkkal. A 4-es nem nézhet ki úgy, mint bármelyik korábbi BMW, vagy bármilyen más autó" – nyilatkozta Dukec az Autocarnak.

Keret nélküliek az ablakok. A sötétített hátsó lámpák az Infiniti Q60 lámpáira hasonlítanakForrás: BMW

Bár a külsejük jobban különbözik, mint eddig bármikor, azért a 4-es maradt az, ami eddig is volt: az aktuális 3-as limuzin sportosabb, kupé változata. Elődjéhez képest közel 13 centivel hosszabb (477 cm), közel 3 centivel szélesebb (185 cm) és 0,6 centivel magasabb (138 cm) lett, a tengelytávja 4 centivel nyúlt meg (285 cm). A jobb úttartás érdekében az első kerekek közel 3, hátsók közel 2 centivel kerültek távolabb egymástól.

Akár 374 lóerővel

Belül a 3-asból ismert műszerfal fogadja az utasokat, de a 4-es alacsonyabbra tett sportülésekkel készül, és hátul csak két személyt tud fogadniForrás: BMW

A 4-est az októberi piaci bevezetéskor négyféle motorral lehet majd megrendelni: a kétliteres, négyhengeres benzines turbómotor a 420i-ben 184, a 430i-ben 258 lóerőt ad le, a 420d kétliteres dízele a 48 voltos lágy hibrid rendszerrel kiegészítve 190 lóerős. Egyelőre az M440i xDrive lesz a csúcsmodell, ebben a háromliteres, sorhatos turbómotor 374 lóerőt szabadít a négy kerékre, ami 4,5 másodperces gyorsuláshoz elég. Az egy-, illetve kétturbós hathengeres dízelekre (430d és M440d) jövő tavaszig kell várni, és 2021 második felében a több mint 500 lóerős M4 is bemutatkozhat.

A 440 literes csomagtartó kupé-mércével nagynak számítForrás: BMW

Kézi váltó a négyhengeres motorokhoz sincs, minden változat nyolcfokozatú automatát kap. Az M csomagos 4-esekbe kormányról is kapcsolható sportváltó kerül, ami gyorsabban kapcsol és tudja a rajtprogramot, valamint egy új üzemmódot is, amit Sprintnek hívnak. Utóbbi a kigyorsításokat és az előzéseket maximális teljesítményre hangolt motor- és váltó-karakterisztikával fokozza.

Alapáron sportfutómű

A teljesen burkolt alváznak és sok egyéb trükknek köszönhetően a karosszéria légellenállása is javult, az alaktényezőt 0,25-re szorították leForrás: BMW

A 4-es karosszériája valamivel könnyebb és merevebb, mint az azonos alapokra épülő 3-asé, a tömegközéppont több mint 2 centivel került mélyebbre, ami a szélesebb nyomtávval, az 50-50 százalékos első-hátsó súlyelosztással együtt még gyorsabb kanyarodást tesz lehetővé. Már az alap 4-esek futóművét is leültetik egy centivel mélyebbre a 3-ashoz képest, emellett a rugók, kanyarstabilizátorok és a lengéscsillapítók is feszesebb hangolásúak, és jár az első toronymerevítő is.

A legkisebb kerék 17 colos, a legnagyobb 20-as, széria a dupla kipufogóForrás: BMW

Elöl a kerékdőlést is megnövelték az élénkebb kormányreakciók érdekében, a hátsó futómű pedig merevítő segédvázat kapott. A 4-es is alapáron megkapja a 3-asból ismert rugóút-szinkronizált aktív lengéscsillapítókat, amelyek feszessége a rugóút pillanatnyi hosszától függően változik. Felárért elektronikusan vezérelt adaptív futómű, sebességtől függően változó áttételű kormányzás és elektronikusan vezérelt önzáró differenciálmű is rendelhető.

Lesz elektromos is

Tanulmányként így nézett ki az elektromos i4. Jövőre érkezikForrás: BMW

Jövőre négytagú családdá bővül a 4-es sorozat, ugyanis érkezik majd a négyajtós Gran Coupé és a kétajtós kabrió is. Sőt, i4 néven tisztán elektromos hajtású, több mint 500 lóerős változatot is terveznek, amit a Tesla Model 3 konkurensének szánnak.