Megszűnt a Ladák forgalmazása Magyarországon

Lada 4x4 Urban tesztfotó a Népszigeten 2017 december 22-én
Vágólapra másolva!
Váratlanul megszűnt az új Ladák értékesítése Magyarországon, de a szervizhálózat megmarad. Cikkünk megjelenése után meglepő fordulatot vett az ügy.
Vágólapra másolva!

A Lada hivatalos hazai honlapjáról egyik napról a másikra eltűnt minden forgalmazott modell. A Lada Hungary Kft. a Duna Autó Zrt. érdekeltségi körébe tartozik, munkatársunk utóbbi cég chates ügyfélszolgálatán kérdezett rá, hogy valóban megszűnt-e az értékesítés.

A kérdésre egy rövid "igen" volt a válasz, emellett kiderült az is, hogy a márkaszervizek továbbra is működnek.

Forrás: Origo

A Lada az elmúlt hónapokban már csak a Vestát és a 4x4 Classic illetve Urban néven futó egykori Nivát forgalmazta Magyarországon, de már ezek a modellek sem elérhetőek. Mostantól a szervizelés marad a profil, hazai állomány egy részére (köztük a megmaradt készletekre) garancia él.

Nyújtott ötajtósként is kapható volt a Lada 4x4 Urban Fotó: Szabó Gábor - Origo

A márka éppen az idén ünnepli fennállása 50. évfordulóját,

Togliattiban az 1200-as (VAZ-2101 Zsiguli) volt az első modell. A KSH adatai szerint tavaly év végén 33 414 darab Lada szerepelt a magyar autóállományban (2011-ben még százezernél is több volt), átlagos életkoruk igen magas, 26,6 év.

Úgy tudjuk, hogy az értékesítés megszüntetésével kapcsolatban jövő héten ad ki közleményt az importőr, illetve megkeresésünkre is akkora várható hivatalos válasz. A Ladákat gyártó AvtoVAZ tulajdonosa a Renault, valószínű, hogy ezzel a lépéssel a konszern a (nálunk érezhetően megdrágult) Dacia pozícióit próbálja erősíteni a diszkontautók szegmensében Európában.

A Vesta Cross állt a kínálat csúcsán. Néhány szalon- és tesztautó még kapható a Lada kereskedőknél Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyarországi visszatérést 2015 végén jelentették be, előtte hazánkban a márkát a Hungarolada, illetve a szocializmusban a Merkur vállalat forgalmazta.

Frissítés 1.: pénteken délutánra visszakerültek a márka honlapjára az új autók, de jó néhány márkakereskedés weboldala nem érhető el. Ráadásul hivatalos Facebook-oldalán a Lada Auto Hungary munkatársa a következőt írta egy érdeklődőnek:

ezért csak a raktárkészleten lévő modelleket értékesíthetjük."

Frissítés 2.: hétfőn a márka importőrje válaszolt korábbi megkeresésünkre: "Természetesen az alkatrészellátás, a szerviz és garanciális szolgáltatás továbbra is működik a magyarországi márkaszervizeken keresztül."