Végleg tönkreteheti az autóját, ha felhőszakadás után túl nagy tócsába hajt

2020.06.16. 09:51

Komoly veszélynek vannak kitéve azok az autók, amelyekkel meggondolatlanul gázolnak át a felhőszakadások nyomán kialakuló villámárvizeken.

Az országban lezúdult esők komoly nehézségeket okoztak a közlekedésben az elmúlt napokban. Minden autósnak érdemes tudnia, hogy ilyen időjárási viszonyok között az autók is komoly veszélyben vannak.

Forrás: MTI/Lakatos Péter

Ha a lehulló csapadék mennyisége a tengelyek magasságáig ér, akkor az autó gond nélkül átvészeli a vízben történő haladást, de ha ennél feljebb, akkor már komolyabb problémák jelentkezhetnek – figyelmeztetett közleményben a Duna Autó Zrt.

Amennyiben a víz magassága eléri az ajtót, akkor mindenképpen át kell nézetni a kormányművet, a féltengelyeket, illetve az alsó gömbcsuklókat. Ezeket szükség esetén meg kell tisztítani a szennyeződésektől, és vissza kell állítani a megfelelő kenést.

Forrás: MTI/Lakatos Péter

Amennyiben meggondolatlanul, még mélyebben gázolnánk az autónkkal az esővízben, akkor megsérülhet a generátor, de az önindító is károsodhat. Sőt, a motor vizet is szívhat menet közben, ami teljes meghibásodást okozhat. A víz ugyanis nem tud elégni a hengerekben, de még a dugattyú sem tudja összenyomni. Ezért leáll a motor, a benne rekedő mozgási energiáktól görbül, törik a hajtókar. Ez pedig akár a motorblokk oldalát is kiszakíthatja, ami teljes motorcserét jelent.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A víz nemcsak a belső égésű motoroknál okozhat károkat, de az egyéb, alternatív meghajtású gépjárműveknél is. Kifejezetten vigyázni kell az elektromos autókra, mert ha ezek akkumulátora megsérül, zárlatot kap, akkor sok esetben nincs lehetőség a javításra, csak a cserére.