Újra megnyitották a sárlavina miatt lezárt utat a Dunakanyarban

2020.06.30. 09:36

A két héttel ezelőtti heves esőzés okozta kő- és sárlavina után sikerült helyreállítani az utat.

Munkavonat áll Nagymaros és Zebegény között a megrongálódott vasúti pálya közelében 2020. június 22-én. Ha kíváncsi az útjavítás képeire, kattintson, és galéria nyílik!Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Pest megyei 12-es főúton Zebegénynél június 18-án teljes útzárat kellett bevezetni, mivel a heves esőzések nyomán a Szent Mihály-hegyről lezúduló kő- és sárlavina elárasztotta a szobi vasútvonal vágányait, a kimosott töltés miatt pedig a főút és a kerékpárút is járhatatlanná vált. A folyamatos helyreállítási munkáknak köszönhetően az út érintett szakaszán június 30-tól már félpályán haladhat a forgalom, a kerékpárút érintett szakaszát pedig korlátozás nélkül használhatják a biciklisek.

Munkagép dolgozik Nagymaros és Zebegény között a vasúti pályán 2020. június 22-énForrás: MTI/Máthé Zoltán

A 12-es főút érintett szakaszán a Magyar Közút váci és dunakeszi mérnöksége folyamatosan végezte a takarítási munkákat. A kimosott töltés és a főút menti területek helyreállításán a MÁV jelenleg is dolgozik, a munkák olyan fázisba jutottak, hogy a főúton félpályás korlátozás mellett elindulhatott a forgalom.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. váci mérnöksége 1130 méter hosszan beton terelőelemeket épített ki, a szakaszon jelzőlámpás forgalomirányítás mellett 40 km/órás sebességkorlátozás van érvényben, emellett előzni tilos és veszélyt jelző táblákat is kihelyeztek a szakemberek.

Így nézett ki a kővel, sárral, hordalékkal elöntött 12-es főút június 17-énForrás: MTI/Lakatos Péter

A speciális lámpák egymással kommunikálva, váltakozva irányítják a forgalmat. Sárga lámpa jelzésében a várakozási idő mutatásával először a perc értékét jelezve, majd utána 99 másodpercet számol vissza a zöld jelzésig. Az átjutást 4-5 perc várakozás előzheti meg irányonként a gépjárművek függvényében.

Vonatpótló hajó a Dunán, Nagymaros és Zebegény közöttForrás: MTI/Mónus Márton

A turistacsalogatónak sem utolsó, ingyenes vonatpótló hajójárat Nagymaros és Zebegény között még mindig közlekedik, mivel a vonatközlekedés várhatóan csak július második hetében indulhat újra, egyelőre csak egy vágányon.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK