Itt a lista: ezekben az országokban büntetik meg a legtöbb magyar autóst

2020.07.06. 11:34

2015-től az EU-tagállamok megosztják egymással az autók és az üzembentartóik adatait, így sok pénzt kockáztat, aki külföldön szabálysértést követ el. Pedig nyáron ez elég gyakori.

Bár Magyarországon nem készítenek hivatalos statisztikát a külföldön megbírságolt magyar autósok számáról, mégis van olyan forrás, amely képet tud adni a bírságolások mértékéről és gyakoriságáról - írta a Kreszvaltozas.hu.

A flottakezelő cégek sok ezer cégautó ügyeit intézik, a lízingelt kocsikkal elkövetett szabálysértésekről a bírságpapírok a flottakezelő vállalkozáshoz érkeznek. A Business Lease szerint a nyári szezonban naponta érkeznek jelentős összegű bírságok, a céges lízingelt autókat használók 38 százaléka nyáron több szabálysértést követ el.

A külföldi hatóságok által kiszabott bírságok átlagos értéke 32 ezer forint. Mivel az EU-ban nincs egységes szabályozás a büntetésekkel kapcsolatban, a tagországok maguk döntenek a bírságok nagyságáról és a büntetési tételekről.

A Business Lease statisztikái szerint nyáron a leggyakrabban - sorrendben - Ausztriából, Horvátországból és Olaszországból érkeznek szabálysértési határozatok a lízingelt cégautók után.