Ilyen menő kisautó készül az egykori Trabant-gyárban

2020.07.09. 14:25

A Volkswagen ID.3 testvérmodellje, az El-Born mégsem Seat, hanem Cupra márkanév alatt jelenik meg.

Több mint 200 lóerő, hátsókerék-meghajtás, azonnal elérhető nagy nyomaték: izgalmasnak ígérkezik a vezetési élményForrás: Seat

A Seatból két éve kivált sportos márka, a Cupra ma még csak a Leon és az Ateca gyárilag tuningolt változatát árulja, de hamarosan érkezik az első önálló autójuk, a Formentor nevű terepkupé, és az első elektromos autójuk is, az El-Born is, amelyről szerdán jelentek meg az első hivatalos képek.

A Volkswagen ID.3 testvérmodellje eredetileg Seat márkanévvel mutatkozott be tanulmányautóként a 2019-es Genfi Autószalonon, de meglepetésre a szériaváltozat már Cupraként lesz kapható, hogy ezzel is erősítsék az új almárka ismertségét.

Sokkal agresszívebb a megjelenése, mint a szelid ID.3-asnakForrás: Seat

A tavalyi Seat tanulmányhoz képest a spanyol dizájnerek kicsit cuprásabbra, morcosabbra alakították a villanyautó formáját. Főleg az orr-rész változott, ahol eltűnt a hatalmas maszk, a szigorú tekintetet kölcsönző LED fényszórókat már csak egy keskeny csík köti össze, amelyen a sokaknak még ismeretlen márkajelzés is olvasható.

A szélvédőre vetítő head up display kiterjesztett valóságot jelenít meg, de a műszerfal is digitális természetesenForrás: Seat

A spanyol villanyautó legnagyobb akkumulátora 77 kWh kapacitású, ami 500 kilométeres hatótávolságot biztosít egy töltéssel. Bár a Cupra E-Born az első sportosságra hangolt elektromos autója a Volkswagen-konszernnek, nagy valószínűséggel az El-Born hátra beépített, a hátsó kerekeket hajtó villanymotorja ugyanúgy 204 lóerős, mint az ID.3-asé, így vélhetően a menetteljesítmények (0-100 km/óra: 7,3 mp, 160 km/óra) is megegyeznek.

Alcantara kárpitozású Cupra sportülések teremtik meg az atmoszférátForrás: Seat

Egyelőre a Seat csak annyit árult el hivatalosan, hogy 0-50 km/órára 2,9 másodperc alatt gyorsul fel az El-Born, vagyis tényleg elég fürge ahhoz, hogy méltó legyen a Cupra névhez.

Az El-Bornt az ID.3-assal azonos gyártósoron készítik majd a Volkswagen zwickaui gyárában, ott, ahol a rendszerváltás idején négyütemű Trabantok készültek. A forgalmazás 2021-ben kezdődik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK