Ki nem találná, melyik lett az elmúlt ötven év legnépszerűbb tesztautója

2020.07.15. 12:48

Európa egyik legfontosabb autós magazinja felkérte olvasóit, szavazzák meg a lap fennállásának legkiválóbb tesztautóját.

Az 1973-ban alapított, havonta több mint 50 ezer példányban kiadott brit What Car? Európa egyik legrégebben fennálló és legolvasottabb autós havilapja. A magazin szerkesztői az évek során több ezer autót teszteltek, ezek közül keresték az olvasók kedvencét.

Forrás: Peugeot

A különböző évtizedekből összesen tíz modellt válogattak be a döntőbe a szerkesztők. A mezőnynek a felét tették ki a prémiumautók, de a jelöltek között éppúgy szerepelt városi kisautó, mint családi vagy szabadidőjármű.

Forrás: Peugeot

Csupán két követelmény volt: az egyik, hogy a típus ne legyen idősebb a lapnál, azaz 1973-as vagy későbbi modell legyen, a másik pedig, hogy kizárólag széles körben elérhető, nagy darabszámban gyártott típusok kerülhettek be a top 10-be.

Forrás: Peugeot

A szerkesztők felkészültek a szoros versenyre, az olvasók azonban máshogy gondolták. Csaknem minden második szavazatot (47%) a Peugeot 205-ösre adtak le, így végül a francia kisautó nagy fölénnyel nyert a versenyen. A dobogó alacsonyabb fokaira két nem kevésbé ismert típus, a BMW 5 (E39) és a Volkswagen Golf V került.