Rekordösszegű kár keletkezett tavaly a magyar utakon, minden eddiginél többet fizettek a biztosítók kárrendezésre.

Két százalékkal nőtt a biztosítók kgfb-díjbevétele tavaly, a kárfelhasználás viszont majdnem hét százalékkal nőtt, és elérte a 94 milliárd forintot, ami történelmi rekord - írta a Napi.hu.

A felmerült, de még be nem jelentett károkkal együtt a károk összege elérte a 114 milliárd forintot, ami szintén történelmi csúcs. Az egy káresemény során kifizetett kárösszeg is tovább emelkedett, átlagosan 576 ezer forintra, ami szintén új rekord.

Összesen 163 529 kgfb-s káresemény történt tavaly, 5,5 ezerrel több, mint 2018-ban, és csaknem 50 ezerrel több, mint 2012-ben, az elmúlt évtized balesetek szempontjából legjobb évében.

Voltak már rosszabb évek is a tavalyinál a károk darabszámát figyelembe véve, 2007 előtt például jóformán minden évben több ilyen baleset történt, mint tavaly. Az elmúlt két évtized legfeketébb éve 2006 volt, akkor több mint 192 ezer kgfb-s eseménynél kellett helyt állniuk a biztosítóknak.

A kgfb-nél növekszik a kárgyakoriság, és az egy kárra jutó kifizetések összege is folyamatosan emelkedik. A háttérben egyrészt az emelkedő bérek, és az emiatt megugró rezsióradíjak állnak, de szerepet játszik a folyamatban a forint gyengülése, ami miatt a szervizek által felhasznált alkatrészek ára folyamatosan emelkedik.