Ezekből az autókból kerül majd ki az Év Magyar Autója 2021-ben

Audi Q3 Sportback
Vágólapra másolva!
Július 31-ig jelölhettek autókat az importőrök és az autógyártók az Autós Nagykoalíció és a Járműipar.hu által szervezett Év Magyar Autója díjakra. 22 márka 48 jelölést adott le, két modellt két díjra is neveztek. Most először mindhárom hazai gyártó nevezett autót az Év Magyar Autója 2021 díjra.
Vágólapra másolva!
Audi Q3 Sportback, a győri terepkupé Forrás: Audi

A Magyar Év Autója 2021 díjra 29 modellt neveztek, az Év Zöldautója 2021 díjra pedig 16 modellt. A szervezők a fenti díjakon kívül jövő márciusban kiosztják a közönségdíjat, az Év Beszállítója 2021 díjakat és az Év Autós PR-szakembere elismerést. Összesen tizenhárom autó kapja meg a rangos díjat 2021-ben.

Év Magyar Autója 2021 - az itthon gyártottaknak

A verseny második évében mindhárom hazai autógyártó nevezte valamelyik autóját, így az ebben a kategóriában tavalyi ezüstérmes esztergomi Suzuki Vitara megmérkőzhet a győri Audi Q3 Sportback és a kecskeméti Mercedes-Benz CLA 250 e modellekkel. Külön érdekesség, hogy mindhárom autó hibrid, a Suzuki és az Audi lágy, a Mercedes-Benz hálózatból tölthető plug-in hibrid – ezzel is jelezve, hogy Magyarországon magas színvonalon folyik az autógyártás és nem a múltnak, hanem a jövőnek termelnek ezek az üzemek.

Hálózatról tölthető hibrid változata is van a kecskeméti Mercedes-Benz CLA-nak Forrás: Mercedes-Benz

Mivel három teljesen különböző autóról van szó, ebben a kategóriában nem feltétlenül a szépség, a dizájn, a dinamika, az ár, a hatékonyság, illetve az ár/érték arány dönt majd, a zsűri figyelembe vesz olyan objektív szempontokat is, mint az egyes magyarországi autógyárak GDP-hozzájárulása, eredményessége, a foglalkoztatottak száma és a térségben betöltött szerepe.

Jelölt modellek: Audi Q3 Sportback 35 TFSI, Mercedes-Benz CLA 250 e, Suzuki Vitara 1.4 Hybrid

A magyarok kedvenc autója, a Suzuki Vitara jövőre is nyerhet díjat az új lágy hibrid hajtásláncnak köszönhetően Forrás: Suzuki

Magyar Év Autója 2021 - mindennek, ami nem tölthető

Hat kategóriában hirdet győztest a zsűri, nem csoda, hogy ebben a mezőnyben indul a legtöbb autó.

A kisautók között újra megmérkőzik egymással a tavalyi győztes Renault Clio és a csak két ponttal lemaradó második Opel Corsa. Ebbe a küzdelembe szól bele a Honda, a Hyundai és a Toyota friss újdonsága.

Jelölt kisautók: Honda Jazz e:HEV, Hyundai i20, Opel Corsa, Renault Clio E-Tech Hybrid, Toyota Yaris

Az új Honda Jazz már csak hibrid hajtással kapható Fotó: Szabó Gábor - Origo

Színes a családi autók mezőnye, ahol hétszemélyes Seat szabadidő-autó, kompakt Volkswagen sikermodell, Opel crossover és hibrid SUV is indul (Citroën és Honda).

Jelölt családi autók: Citroën C5 Aircross Hybrid, Honda CR-V, Opel Crossland X, Seat Tarraco, Volkswagen Golf 8

Volkswagen Golf VIII, a német népautó új nemzedéke Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az üzleti autók kategóriába a Skoda klasszikus négyajtóst, a Seat sportos kombit, a BMW négyajtós kupét, a Volkswagen kombi kupét nevezett.

Jelölt üzleti autók: BMW 2 Gran Coupé, Seat Leon Sportstourer, Skoda Octavia, Volkswagen Arteon Shooting Brake

A Volkswagen Arteonból a modellfrissítés óta van lifestyle kombi is Forrás: Volkswagen

A szabadidő autók között is nagy a nyüzsgés, a teljesen új Mokka kihívja a duplázó Vitarát, a trónra törő Kamiqot, de a jelöltek között is van a világszerte népszerű Tiguan, a Juke II és a lágy hibrid hajtású Forester is.

Jelölt szabadidő-autók: Nissan Juke, Opel Mokka, Subaru Forester e-Boxer, Skoda Kamiq, Suzuki Vitara, Volkswagen Tiguan

Az Opel új márkaarculata a második generációs Mokkával indul Forrás: Opel

Idén először kishaszonjárműveket is jelölhettek a hazai autóimportőrök. Az autókat két kategóriába soroltuk, a furgonok között a Vivaro és az elektromos Ducato küzdelme érdekes, a pickupok között pedig az amerikai Ford és a japán Nissan, illetve Toyota csap össze a díjért.

Jelölt kishaszonjárművek: Fiat e-Ducato, Opel Vivaro (furgonok), Ford Ranger Thunder, Nissan Navara, Toyota Hilux (pickupok)

Toyota Hilux, a japán igásló Forrás: Toyota

A sportautók között hangos küzdelemre számíthatunk, a leggyengébb modell is 300 lóerős. Olyan különlegességeket jelöltek, mint a Cupra Formentor, a Lexus LC kabrió, BMW Z4 és a mindössze 500 példányban gyártott Renault Mégane csúcsváltozat.

Jelölt sportautók: BMW Z4 M40i, Cupra Formentor, Lexus LC 500 Convertible, Renault Mégane R.S. Trophy-R

Lexus LC kabrió, a szépséges gran tourer nyitott változata Fotó: Gulyás Péter (Origo)

Év Zöldautója 2021 - mindennek, ami tölthető

Két kategóriában nevezhették az importőrök és az autógyártók az autóikat. Egyetlen kritériumnak kellett ezeknek megfelelniük: kevesebb mint 50 gramm/kilométer lehet a szén-dioxid-kibocsátásuk. A hibridek között – ezek mind plug-in, azaz konnektorból tölthető hibridek - hét modell indul, ezek közül – a nagyszámú jelölés miatt – két győztest hirdet ki majd a zsűri.

Jelölt konnektoros hibridek: BMW 530e, DS 7 Crossback E-Tense 4×4, Ford Kuga plug-in hybrid, Jeep Compass 4xe, Mercedes-Benz CLA 250 e, Renault Captur E-Tech Hybrid Plug-in, Toyota RAV4 Plug-in Hybrid

A Ford Kuga harmadik nemzedékéből már van konnektoros hibrid is Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szintén két győztest választanak a szakmai zsűri tagjai a villanyautó-kategóriában, amelyben kilenc elektromos autó indult a díjért.

Jelölt villanyautók: Fiat 500e, Honda e, Hyundai Kona Electric, Nissan Leaf, Opel Mokka-e, Opel Vivaro-e, Peugeot e-2008, Volkswagen e-Up!, Volkswagen ID.3.

ID.3, a Volkswagen következő nagy dobása Forrás: Volkswagen

Év Magyar Autója díjak

Nagy példányszámú online és print lapok autós újságíróiból álló, független szakmai zsűri dönti el, melyik lesz 2021 „legmagyarabb", illetve a magyar piacon a „legjobb" és „legzöldebb" autója. Az idei zsűri tagjai: Biró Csongor (Járműipar.hu, Autószektor.hu), Csordás Gábor (Autó és Stílus, player.hu), Gulyás Péter (origo.hu), Katona Mátyás (Autónavigátor.hu), Miklós-Illés Kálmán (Autó-Motor).


Az összes nevezett autó közül a közönség szavazata dönti el, hogy melyik modell kapja a Közönségdíj 2021 díjat, a zsűri munkáját leginkább támogató PR-es pedig az Év Autós PR-szakembere elismeréssel lesz gazdagabb.

További részletek: www.evmagyarautoja.hu