Júliusban 12 ezernél több kocsi érkezett, ami alig marad el a járvány előtti szinttől.

Forrás: Shutterstock

Idén júliusban a DataHouse adatai szerint 12 196 import autó került hazai forgalomba, ami az előző hónaphoz képest 13 százalékos, az áprilisi mélyponthoz képest pedig 61 százalékos növekedést jelent.  Ezzel a használtautó-import volumene már csupán 6-7 százalékkal marad el a járvány kitörése előtti szinttől.

A használtautó-import újbóli élénkülése az előző évi adatokhoz képest is jelentős: 2019 júliusához képest már csupán 10 százalékos a visszaesés,  miközben áprilisban és májusban is 40 százalék körüli elmaradást mutattak a statisztikák a 12 hónappal korábbi értékekhez képest. A hazai autópark másik utánpótlási forrását jelentő újautó-piacon korántsem ilyen jó a helyzet: a júliusban eladott 12 045 kocsi még mindig 21 százalékkal volt kevesebb, mint tavaly ilyenkor.

Forrás: DataHouse/Jóautók

A visszaesésben közrejátszik az is, hogy a gyártók tavaszi rendkívüli leállása miatt több márka esetében is megnőtt a már megrendelt új autók szállítási határideje, így számos kocsi a vártnál később kerül forgalomba.

A használtautó-import mértéke az idei év első hét hónapjában összesen 77 280 darab volt, 17 százalékkal kevesebb az előző év hasonló időszakában regisztrált 92 721-es mennyiségnél. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma 67 725 volt, 25 százalékkal maradva el az egy évvel korábbi 89 833-as értéktől.