Virtuálisan feltámadt a legendás orosz terepjáró, az UAZ

UAZ
Vágólapra másolva!
Sokan emlékeznek a katonaságból az UAZ-469-esre, amelynek most egy formatervező készítette el a modern változatát.
Vágólapra másolva!
Ilyen menő retró terepjáró lehetne a 469-esből Forrás: UAZ

Oroszországban még ma is kapható az UAZ-469 enyhén felfrissített változata, az UAZ Hunter, amely azonban már csak haszonjárműként kerülhet forgalomba, mert nem felel meg a személyautókra vonatkozó emissziós és biztonsági előírásoknak.

Forrás: UAZ

A kereslet azonban folyamatosan csökken iránta, mivel már az állami szervek sem vásárolnak belőle: tavaly csak 1203 darab készült, holott pár éve még 8-10 ezer Hunter gördült le a gyártósorról. 2022-ben a típusengedélye is lejár, várhatóan utód nélkül fejeződik majd be a gyártása.

Forrás: UAZ

Szergej Kritsberg orosz formatervező önszorgalomból készítette el a legendás terepjáró új változatát, amelynek számítógépes grafikáit az UAZ sajtóosztálya tette fel az internetre. Kritsberg megtartotta a jellegzetes részleteket, a vállas karosszériát, a kerek fényszórókat, a hűtőmaszk alapformáját, a hátul hordott pótkereket és a két merev tengelyes futóművet, de az összhatás mégis friss és modern. A képeket nézve az ember szinte kedvet kap, hogy a 469-es volánja mögé pattanjon, és nekivágjon a szibériai tajgának.