Visszatért a repülőtérre egy legendás hatkerekű jármű

Simba
Vágólapra másolva!
A Simba nevű, közel 40 tonnás tűzoltóautó 1984-ben állt szolgálatba a budapesti nemzetközi repülőtéren. Most visszatért.
Vágólapra másolva!
Forrás: Aeropark, Schmidt Krisztofer, Pénzes Sándor, LKK

Az Aeropark gyűjteményének egyik legértékesebb darabja lett Ferihegy emblematikus tűzoltóautója, a felújított, restaurált, 1984-es Rosenbauer Simba 6x6. Saját lábán, különleges szállítmányként hozták vissza Vecsésre Debrecenből.

Forrás: Aeropark, Schmidt Krisztofer, Pénzes Sándor, LKK

Az osztrák gyártmányú jármű több mint 11,7 méter hosszú, 3,8 méter magas és 3,2 méter széles. Közel 40 tonna a menetkész tömege, mivel egy 110 hektóliteres víztartályt és egy 10 hektóliteres habképzőanyag-tartályt is tartalmaz. Gyorsbeavatkozású vízfecskendője percenként 400 liter vizet, a habágyúja 5000 liter habot képes kibocsátani magából. Simba mozgatásáról egy 618 lóerős Mercedes dízelmotor gondoskodik.

Most hétvégén az Aeropark új látványosságának a belsejét is meg lehet tekinteni, ráadásul szombaton 14:00 és 16:00 óra között Simba mozgásba lendül, és élményköröket tesz az Aeroparkban. Az utaskörökre a szabadtéri múzeum pénztárában külön jegyet kell venni, melynek ára 2000 forint.