Több generációs nemesi dinasztia végét jelentette, de egyben a Jaguar új formakorszakát is megnyitotta a hatvanas évek elején a Mark X. Ez volt a márka zászlóshajója, veteránként azonban közel sem olyan ismert, mint a kisebb méretű, megfizethetőbb Mark 2. Kipróbáltuk a légkondicionált, pompás utasterű óriást, amely a maga 265 lóerejével a sportkocsik zömét is képes volt leiskolázni.

Történetünk főhőse, a Mark X luxuslimuzin megörökölte a versenypályákon is bizonyított XK6 jelű soros hathengeres motort, de az előd Mark IX-eshez képest rengeteg műszaki újítással látták el. A 3,8 literes gépet kettő helyett három SU karburátor etette, ugyanilyen hajtotta a szintén 1961-ben bemutatott, legendás E-Type modellt is, szintén 265 lóerővel. Osztozott a sportmodellel a házon belül kifejlesztett független hátsó futóművön is, csak a nyomtáv lett valamivel szélesebb.

A karosszériát a Pressed Steel Co. gyártotta, a 4,2 literesből összesen 12258 darab készült. Galériához kattintson a képre!Forrás: Retro Mobil

A kifinomult felfüggesztést (a motorhoz hasonlóan) William Haynes főmérnök konstruálta, gumi szilentekkel csatlakozik a kasztnihoz, hosszanti és keresztirányú vezetőkarokból, belső tárcsafékekből és oldalanként dupla csavarrugókból áll. Így nagyszerű kényelmet nyújt kiváló úttartással, a rivális limuzinokhoz képest más dimenziókban mozgott. A karosszéria, a márka történetében először önhordó szerkezetű, de a független felfüggesztés és a dupla benzintank is itt jelent meg a Jaguarnál.

1961-ben modern vonalaival valóságos autós kultúrsokkot okozott a tradicionális vásárlóknakForrás: Retro Mobil

Moss-féle, négysebességes (felárért overdrive-os) kézi váltót vagy háromfokozatú Borg-Warner automatát kapcsoltak a korai 3,8 literes Mark X modellekhez. Kormánya tekerését Burman szervo, a fékezést pedig Kelsey-Hayes gyártmányú amerikai vákuumrásegítő támogatta. Utóbbinak légtartálya is volt, így ha tönkrement a szerkezet, egy ideig be tudott segíteni. Hajtásláncát sperrdifi tette teljessé, ezt a fejlettségi- és teljesítményszintet 1965-re érte el a Mercedes a W108/109 szériával.

Ne firtassuk a gyalogosvédelmet, mindenesetre gyönyörű a nagymacskás hűtődíszForrás: Retro Mobil

Nem más, mint egy Rolls-Royce féláron?

Jellegzetes formáját Jaguar márkát alapító alapító tulajdonos, Sir William Lyons felügyelete mellett tervezték, több mint ötméteres hosszával és 194 centis szélességével a Mark X volt az összes közül a legtestesebb nagymacska, és sok évig az is maradt. Az 1961-es Londoni Autószalonon mutatták be, ám alaposan megosztotta a közvéleményt és a szaksajtót is. Egyesek „a négyajtós E-Type-ot", mások viszont „a szegény ember Silver Shadow-ját" látták benne.

A pult azonos az E-Typéval, de itt fába ágyazták. Innen jól látszik, milyen nagyok az ülésekForrás: Retro Mobil

Tény viszont, hogy a Rolls-Royce árának a feléért fejedelmi presztízsautót kapott a vevő, ami ráadásul sok mindenben jobb is volt, mint a királyi márka. Például a 3,8-as hathengeresből 265 lóerőt csikartak ki a Silver Shadow 6,2-es V8-asának 172 lóerejével szemben, de az úttartása is sportosabb volt. Az amerikai piacon is sokat vártak tőle, de nem váltotta be a reményeket, még a nagyszerű szlogen - Grace, Space and Pace (kecsesség, tér és képességek) - sem segített.

Vasblokkos, alu-hengerfejes, a két vezérműtengelyt duplex lánc forgatjaForrás: Retro Mobil

Ezért 1964-ben nagyobb, 4,2-es motort tettek az orrába, amivel a teljesítmény ugyan nem változott, de a nyomaték nőtt. Teljesen szinkronizált kézi váltók érkeztek, az automatát pedig lecserélték. Újak voltak a gázzal töltött lengéscsillapítók, akárcsak a kerékelfordulás-függően változó erejű Marles Variomatic kormányrásegítő. 1966-ban minimális külső-belső kozmetika mellett átkeresztelték 420G-re, és még négy évig maradt gyártásban, de már 1968-ban megérkezett az utódja, a modern XJ6-os.

A hátsó felfüggesztés kifejezetten komfortos, jó úttartássalForrás: Retro Mobil

Bal oldalt van a kormány, mérföldes a sebességmérő

A tesztautó 1966-os, a frissítés előtti utolsó sorozatból való, és tökéletesre restaurált példány. Négyfokozatú overdrive-os kézi váltó dolgozik benne, balkormányos, de mérföldben mér. Szicíliából került Magyarországra, jó, rozsdamentes állapotban (a kasztnit újrafényezték), mégis szétszedték. A futómű összes mozgó alkatrészét kicserélték, a motorban csak a szelepeken kellett igazítani, és új tömítéseket is beszereltek. A kuplungszerkezet ment a kukába, akárcsak a két első féktárcsa.

Arisztokratikus berendezés és jó helykínálat három személynekForrás: Retro Mobil

Olyan alkatrészeket is kicseréltek, amik egyébként még hosszú ideig jók lettek volna. A belseje viszonylag rendben volt, a faborítást felcsiszolták és átlakkozták, a bőrt kitisztították és újrafestették. Nem volt egyszerű a restaurálás már csak azért sem, mert a Mark X bonyolult szerkezet, egy átlagos régi autónál sokkal több alkatrészből áll, ezek többségét Angliából kellett beszerezni. Két évig tartott a munka, a végeredmény olyan, mintha tegnap gurult volna ki a Coventry-i üzemből.

Nagy és jól hozzáférhető a csomagtér, a pótkerék látványos csomagolásban utazikForrás: Retro Mobil

A monumentális megjelenése keltette élmény odabent csak fokozódik: a hatalmas fa műszerpult olyan, mint egy antik komód. Ráadásul itt nem találomra szórták szét az órákat és kapcsolókat, mint a Rollsokban; logikusan összerendezték őket, a két fő műszer szem előtt van. A Jaguar is mindig bajban volt a kormányokkal: vagy jókora fekete műanyagot, vagy a fotókon is látható Moto-Lita gyártmányú sportkormányt használták (az E-Type-hoz ilyen járt), de egyik sem illik igazán az autóhoz.

Érdekes a klíma kupolája a kalaptartón. Amikor az elöl ülőknek kellemes a légáramlat, a hátsók megfagynakForrás: Retro Mobil

Kevés veterán óriást ilyen élmény vezetni

Hatalmas és kényelmes fotelekben terpeszkedhetünk, még ma is jellegzetes illatot árasztó Connolly bőrön. Elöl jó, hátul meg egyenesen fejedelmi a lábtér. Gombnyomásra indul, utána kellemesen dorombol a hathengeres motor, gázadásra felmordul és igencsak életerősen meg tudja lódítani a nagy testet. 9,6 másodperc alatt gyorsul százra az 1,9 tonnás limuzin! A váltó tologatásához kell némi izomerő, az egyest és hármast néha össze is lehet téveszteni, de alapjában jó a szerkezet.

Jól leolvashatók a Smiths műszerek, az utód 420G-nél az óra kikerült a fordulatszámmérőbőlForrás: Retro Mobil

Az összes fokozat hosszú, de a tekintélyes nyomatékkészlet minden bajból kihúz, 140 km/h-nál mindössze 2200/perc a fordulatszám. Futóműve finom, lágy hangolású, már csak szélességénél és tömegénél fogva is stabil. Szokatlanul kicsi kormánya az erős rásegítéssel könnyen fordul, de megmarad valamennyi kontroll is, amivel pontosan terelgethető az úton. A nagy és erős tárcsafékekre sem lehet panasz, egy modern autó teljesítményének 90-95%-ának bírnak ma is.

Elektromos ablakai a kardánalagútról mozgathatókForrás: Retro Mobil

Pályafutása kilenc éve alatt nem hozta a Mark X a remélt eladási számokat, még a mozivászonról sem vált ismertté (leszámítva a 2013-as Szerelemre hangszerelve című filmben szereplését), mégis, fontos szerepe volt a Jaguar életében: összekötötte a Mark 2 és a döntött orrával a későbbi XJ formavilágát. Műszaki alapjaira épült a konzervatív, kifejezetten sofőrös limuzinnak szánt Daimler DS 420, amely máig számos királyi udvar szolgálatában áll – természetesen II. Erzsébetében is.

Több mint 5,1 méteren nyújtózik, az alaktényezője (Cw) pedig 0,48, ez a szélzajból is hallhatóForrás: Retro Mobil
Műszaki adatok - Jaguar Mark X 4.2 (1966)

Motor: DOHC-vezérlésű, soros hathengeres benzinmotor, elöl hosszában beépítve. Hengerűrtartalom: 4235 cm3. Furat x löket: 92,0 x 106,5 mm. Kompresszióviszony: 8,0:1. Teljesítmény: 265 LE, 5400/perc fordulaton. Nyomaték: 383 Nm, 4000/perc fordulaton.

Erőátvitel: négyfokozatú kézi váltó (overdrive), hátsókerék-hajtás.

Felfüggesztés: elöl kettős keresztlengőkaros, hátul oldalankénti többkaros. Elöl-hátul hidraulikus, gáztöltésű lengéscsillapítókkal, elöl-hátul tárcsafékek, kétkörös fékrendszer szervóval.

Felépítmény: négyajtós, ötüléses önhordó acélkarosszéria. Hosszúság x szélesség x magasság: 5131 x 1938 x 1384 mm. Tengelytáv: 3048 mm. Saját tömeg: 1880 kg.

Végsebesség: 200 km/h.

Még több olvasnivaló a Retro Mobil szeptemberi számában: