Felmérés készült arról, mivel járnak iskolába a magyar gyerekek. Az eredmény váratlan.

Az OMV reprezentatív, a hazai társadalom összetételét tükröző felmérésébe 645 embert vontak be. Kiderült, hogy a legtöbb hazai gyermek gyalog jár iskolába: a megkérdezett szülők több mint harmada (35%) válaszolt úgy, hogy van olyan gyerek a családban, aki gyalog indul tanulni reggelente.

A válaszadók 29 százaléka tömegközlekedéssel, 23 százaléka autóval viszi gyermekét, míg 12 százalék a kerékpáros megoldást favorizálja.

Forrás: OMV

A gyalogos iskolába járás a vidéki nagy- és kisebb városokban jellemző igazán. A tömegközlekedés aránya a fővárosban és a vidéki kisebb településeken kiemelkedő. Azon gyerekek aránya, akiket autóval visznek iskolába, Budapesten (30%) és a megyei jogú városokban a legmagasabb (31%).

Forrás: OMV

A felmérés alapján a legtöbb gyermeknek 3-5 kilométeres ingázást kell megoldania, csaknem minden harmadik gyerek (28%) ilyen messze lakik az iskolájától. A diákok közel harmadának kevesebb, mint 3 kilométert kell megtennie. A közoktatásban tanulók majdnem negyede 10 kilométernél is messzebbre jár naponta. Az autóval utazók többsége az iskolába vezető utat 5-30 perc között teszik meg, míg a gyermekek 2 százalékát naponta egy óránál is többet fuvarozzák szüleik.