Jó esély van rá, hogy 2020-tól kezdve a prémium üzemanyagok iráni növekvő kereslet még meredekebben ível majd felfelé az alacsonyabb etanoltartalom miattFotó: Gulyás Péter

6. Többet fogyaszt-e az az autó az E10-es benzinnel?

Az általunk megkérdezett szakértők szerint elméletileg az E10-es benzin használatával a járművek fogyasztásában nem, vagy csak alig lehet majd változást érezni. A motorteljesítményt elődlegesen az üzemanyag oktánszáma, és csak másodlagosan a fűtőértéke határozza meg. Mivel előbbi nem változik, és utóbbi is csak minimális mértékben,a fogyasztás nem nőhet jelentősen.100 km-re vetítve pár decis különbség azért elképzelhető, ami akár kilométerenként 1 forinttal is növelheti az üzemeltetési költségeket. Arra nem kell számítani, mint régen az E85 esetében, amikor 15-20 százalékkal ugrott meg az autók fogyasztása.

7. Milyen kárt okozhat egy nem kompatibilis autóban az E10?

Kémiai jellemzői miatt az E10 főképp nem a motorra, hanem az üzemanyagrendszerre lehet veszélyes. Magasabb alkoholtartalma elméletileg károsíthatja a tömítéseket, szivattyúkat, szelepeket, a gumialkatrészek felhólyagosodhatnak esetleg folyóssá válhatnak, a tömlők és tömítések összemehetnek, ami üzemanyag-szivárgáshoz vezethet.

Az év nagy részében garázsban pihenő veteránokba a gyakorlatilag etanolmentes 100-as benzint érdemes tankolniForrás: Retro Mobil

A másik probléma az, hogy az E10-es benzin több vizet hajlamosabb magában tartani, mint az E5-ös, ami előállításakor, szállításakor, átfejtéskor kerülhet bele. Sajnosa víztartalom korróziót okozhat a fém (alumínium is) alkatrészeken:főképp a nagy, 2-300 bar nyomást előállító üzemanyag-befecskendezők vagy a régi autók karburátorai lehetnek veszélyben (ezekben már kevés rozsda is kárt tehet), de a tankok belső része is korrodálhat.

A magasabb alkoholtartalom az üzemanyag-rendszerben évek alatt lerakódott szennyeződéseket is leoldhatja, ami a benzinszűrő eltömődését okozhatja.

8. Mit tankoljon az, akinek az autója elvileg nem használható E10-essel?

A jogszabály csak a 95-ös benzinben teszi kötelezővé a magasabb biokomponens-tartalmat, az üzemanyag-forgalmazók szabadon dönthetnek arról, hogy a magasabb oktánszámú prémium benzineknél maradnak-e a legfeljebb 5 térfogatszázalékos aránynál. Tapasztalatunk szerint maradtak is, a nagyobb kúthálózatoknál a 95-nél magasabb oktánszámú,98-as és 100-as oktánszámú benzinek továbbra is E5-ösek,leszámítva a Mobil Petrolt, ahol a 98-as prémium benzin is E10-es lett januártól.

Megkeresésünkre az OMV Hungária elárulta, hogy az E5-ös Performance Super 100plus benzinben mindössze 0,2 térfogatszázalékot tesz ki a bioetanol, a legfeljebb 5 térfogatszázalék biokomponens-részarányt nagyrészt ETBE adagolásával oldják meg, amely stabilabb tulajdonságokkal rendelkezik.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Grád Ottó, a Magyar Ásványiolaj Szövetség főtitkára azt tanácsolja a régebbi autók tulajdonosainak, ha továbbra is főként 95-öst tankolnak, akkor alkalmanként vásároljanak a drágább, kisebb biokomponens-tartalmú, magasabb oktánszámú benzinből is. Kerti gépekbe, ritkán használt, alkalmasint hónapokig álló járműbe pedig kizárólag az E5-ös prémium benzineket ajánlja, akárcsak az OMV.

9. Hol kapható még és mennyivel kerül többe az E5-ös benzin, mint az E10-es?

A nagyobb kúthálózatok közül az Aviánál, a Lukoilnál, a Mobil Petrolnál és az Oil!-nál nem kapható E5-ös benzin. Információink szerint azonban a Lukoil a várhatóan növekvő vásárlói igények kielégítése érdekében már keresi annak a lehetőségét, hogy a csökkentett bioetanol-tartalmú benzin is maradjon a kínálatban, ami csak egy 95-nél magasabb oktánszámú termékkel képzelhető el.

Aki jelenleg a legolcsóbb E5-öst keresi, az Auchan diszkont hálózatában fogja megtalálni,ahol a Super Plus 98-as literenként 404-409 forintba kerül. Budapest környékén a Holtankoljak.hu szerint a legolcsóbb a soroksári bevásárlóközpontnál üzemelő állomásuk.

Az Auchannál lehet legolcsóbban E5-ös benzint venni, ami nálunk 98-as oktánszámúFotó: Gulyás Péter

A Magyar Ásványiolaj Szövetséghez tartozó nagy üzemanyag-forgalmazók kizárólag a 100 oktános prémium benzinjeiket hagyták meg E5-ösnek. Január elején, Budapesten a Shell V-Power Racing 100-ast 448, a Mol Evo 100 benzin Plust 444, az OMV Performance Super 100plust 442 forintért láttuk árulni, de természetesen az árak töltőállomásonként és országrészenként eltérnek.

Mindehhez még annyit tennénk hozzá, hogykaphatóak olyan adalékok, amelyek gátolják a korróziót és stabilizálják az etanollal kevert benzin szerkezetét,így megakadályozható, hogy a hosszú ideig nem használt járművek tankjában kocsonyásodjon az üzemanyag és gyantás lerakódás alakuljon ki. 

Az egyik népszerű hazai olajos webáruház kínálatában megtalálható Motorex Ethanol Treatment adalék 250 ml-es kiszerelésben kapható 3230 forintért, ami 500 liter E10-es benzinhez elég. Vagyis literenként kb. 6,5 forinttal drágítja meg a tankolástForrás: Olaj Web Shop

10. Európában hol árulnak már E10-et?

Magyarország mellett a V4 többi országában (Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban) is 2020-ban vezették be az E10 benzint, míg Belgiumban, Bulgáriában, Finnországban, Franciaországban, Németországban, Luxemburgban, Hollandiában és Romániában ez már korábban megtörtént. A magyarnál is nagyobb átlagéletkorú autóparkkal rendelkezőRomániában és Bulgáriában 2019-ben vezették bea 95-ös benzinnél, Grád Ottó szerint ott nincsenek rossz tapasztalatai az autósoknak az új üzemanyaggal.