Autómosó karcolta össze egy kocsi fényezését, kiderült, kinek kell fizetnie a kárt.

A Vezess olvasója kérdezte a portál jogi szakértőjét arról, hogy autómosó által összekarcolt fényezés esetén kinek kell fizetnie a kárt. A válasz egyértelmű.

Így szólt a kérdés:

"Ausztriában egy benzinkúti autómosóban mosattam az autót. Mosás közben a forgókefe megakadt. Jeleztem a kútkezelőnek, hogy mi történt. Ő hívta a tulajt, aki kézi vezérléssel próbálta befejezni a mosást. A dolognak az lett a vége, hogy több helyen összekarcolta a gép a fényezést, majd összetörte a tetőantennát. Ezután a biztosítójához küldött, aki azzal utasította el a fizetést, hogy túl sok a sérülés az autón. És hogy van egy régebbi karcolás is rajta, ami igaz. Szeretném megkérdezni, mit tehetek ebben az esetben?"

Ez pedig a D.A.S. Jogszerviz válasza:

"Az autómosó berendezést működtető helyi vállalkozó/vállalkozás kártérítési felelősségére ebben az esetben véleményünk szerint speciális szabályok vonatkoznak. A leállított, üzemen kívül helyezett gépjármű nem minősül fokozott veszéllyel járó üzemnek, ellenben a mosóberendezés üzemeltetése annak minősülhet.

Ez azt jelenti, hogy a gépjárműben a berendezés által okozott kárt mindenképpen meg kell térítenie az üzemeltetőnek. Egy nagyon hasonló esetben egy írásos felszólító levél elegendőnek bizonyult, és az üzemeltető megtérítette a számlával igazolt kár összegét. Javasoljuk, hogy Ön is ezen az úton kezdje meg az igényérvényesítést!"