Huszonhárom év után megújult az Euro NCAP félátfedéses frontális ütköztetési szabványa. Egy autó máris kiváló eredményt ért el az új teszten.

Forrás: Euro NCAP

Az új Toyota Yaris az első személyautó, amelyet már az új, 2020-as protokoll szerint tesztelt az új autók biztonsági értékelését végző független európai szervezet, az Euro NCAP. A legfontosabb változás, hogy szigorodtak a félátfedéses frontális ütközéses vizsgálat körülményei.

Az új norma szerint nem álló akadálynak vezetik neki a vizsgálandó autót, hanem egy olyan 1,4 tonnás, deformálódó tömbnek, amely 50 km/h-s sebességgel száguld a hasonló sebességgel mozgó, tesztelt jármű irányába. Az így kapott eredmények alapján sokkal pontosabban jósolható meg az autó viselkedése valós vészhelyzetben.

Még életszerűbbé teszi a tesztet, hogy az akadály nem homogén szerkezetű: kívülről befelé haladva progresszívan egyre merevebbé válik, pontosan úgy, mint egy gyűrődőzónákkal kialakított, modern autó.

A Yaris az új követelmények ellenére is maximális, ötcsillagos minősítéssel zárt, az Euro NCAP közleménye szerint ezzel új mércét állított fel a kategóriában.

(Forrás: Smarter Media)