Milyen vezetni?

Az adaptív futóművel széles tartományban állítható a csillapítási karakterisztika, lehet kényelmes és sportos isForrás: Földes Attila

A hazai bemutatón egy 150 lóerős, FR felszereltségű 1,5 eTSI (lágy hibrid) Leonnal mehettem egy rövid kört, a tesztautó szinten minden extrát tartalmazott a háromzónás klímától kezdve a nagy képernyős navigáción át az adaptív futóműig. Utóbbihoz kapcsolódik egy fontos újítás, ugyanis mostantól nem két-három előre beállított keménységi szint közül lehet választani, hanem az érintőképernyőn, egy csúszkán a vezető fokozatmentesen változtathatja a csillapítás feszességét.

A LED-csíkkal összekötött hátsó lámpák izgalmas fényjátékot adnak záráskor és nyitáskorForrás: Seat

Nagyon érezhető volt a különbség a két végállás között: a leglágyabbnál a Leon kényelmesen siklott át az úthibákon, a legfeszesebben viszont kicsit már rázósnak bizonyult, utóbbit ezért csak tökéletes simaságú aszfalton érdemes használni. Egyébként az Octaviához hasonlóan csak 150 lóerőnél erősebb motorokhoz jár többlengőkaros, független felfüggesztés hátra (meg a próbált lágy hibridhez), a gyengébb modellekben egyszerűbb, csatolt lengőkaros rendszer dolgozik.

A kipróbált FR változat futóműve gyárilag 15 mm-rel engedi közelebb az aszfalthoz a karosszériát, többek között ezért, és az élénkebb, közvetlenebbre hangolt kormányzása miatt volt egy kicsivel jobb vezetni a spanyol kocsit, mint a testvéreit, de a különbség nem égbekiáltó.

Nagyon lágy ez a hibrid

A Teslákhoz hasonlóan videojáték-nézet is választható a digitális műszerfalon, ilyenkor a vezetéstámogató rendszerek működését lehet nyomon követniFotó: Gulyás Péter

Menet közben nem sokat érezni a lágy hibrid hajtás előnyeiből, mivel tisztán elektromos üzemben nem tud menni a Leon, a villanymotor csak finom rásegítéssel és fékenergia-visszatermeléssel csökkenti a fogyasztást, a korábban tesztelt, 5 liternél alig többet kérő Golfból kiindulva elég hatékonyan (a Leon eTSI WLTP gyári átlagfogyasztása 5,6-6,4 liter).

45 kilóval nehezebb a DSG váltós lágy hibrid, mint a kézi váltós 1,5 TSI, de így is könnyebb 1,3 tonnánálForrás: Seat

Egyenletes tempónál, gázelvételnél a Seat is vitorlázó üzemmódra kapcsolt, ami azt jelenti, hogy a hengerlekapcsolásra is képes benzinmotorja a hajtásból leválasztva, alapjáraton duruzsolt, sőt, Eco üzemmódban teljesen le is állt. Egy újbóli gázadásra villámgyorsan éledt fel álmából, de megállásoknál is gyors és rezgésmentes volt a start/stop rendszer működése a 48 voltos indítómotor-generátor jóvoltából. Amúgy az 1,5-ös motor elképesztően finoman és halkan jár, ha nem pörgetik, de a hosszú áttételek miatt kevésbé érezni dinamikusnak, mint amit a 8,4 másodperces gyorsulási adat és a 221 km/h-s végsebesség sugall.

Árak, összegzés

Alapáron jár a LED fényszóró és a morcos tekintetFotó: Gulyás Péter

A Leon még sosem érződött ilyen közelinek minőség szempontjából a Golfhoz, ráadásul tágasabb nála, és a sportosabb formát és vezethetőséget is megőrizte, igaz, utóbbiban azért még mindig nem érte el az etalonnak tekinthető Ford Focus szintjét. Bár a hardver alapvetően maradt a régi, tudásban mégis sokat fejlődött, és a hibrid hajtású verziókkal is régi adósságát is végre lerótta a Seat.

Magas peremen kell átemelni a csomagokat a 380 literes üregbeFotó: Gulyás Péter

A legolcsóbb 90 lóerős Leon Reference felszereltséggel 6,693 millió forintba kerül, de ebből egy bevezető akció keretében 1 millió forintot elenged az importőr, a kombi karosszéria felára kb. negyedmillió forint. Már az alapváltozat sem tekinthető fapadosnak, mivel elöl-hátul LED lámpákkal világít, van benne négy elektromos ablakemelő, kulcs nélküli indítás, távirányítós központi zár, egyzónás automata klíma, 8,25 colos érintőképernyő, városi vészfék-asszisztens, sávtartó rendszer, digitális rádió, mp3-lejátszó és két USB-C csatlakozó is.

Mégsem olcsóbb a Golfnál?
Érdekes, de az alapfelszereltségű Volkswagen Golf több extrával is olcsóbb tud lenni a Leonnál: a Start csomagos bevezető modell 110 lóerős motorral, 16 colos könnyűfém kerekekkel, adaptív tempomattal. LED lámpákkal, Car2X modullal, digitális műszerfallal, bőrkormánnyal, Apple CarPlay-jel, Android Autóval, hangulatvilágítással és tolatókamerával is csak 5,9 millió forintba kerül. Ezzel a motorral a sokkal szerényebb felszereltségű Leonért akciósan is 6,06 milliót kell fizetni. Ugyanakkor erősebb motorok és magasabb felszereltségi csomagok esetén a Seat árelőnye a hagyományoknak megfelelően 2-500 ezer forint a Volkswagenhez képest, igaz, alapfelszereltségben is elmarad tőle.

A félmillió forinttal drágább Style felszereltség már olyan tételeket is tartalmaz, mint a 16 colos könnyűfém felni, a tempomat, a 7 hangszórós hifi bluetooth csatlakozási lehetőséggel, a bőrborítású sportkormány és váltókar, valamint a LED-es hangulatvilágítás.

így változott a Leonok farkiképzése bő két évtized alattForrás: Seat

Azonos motor esetén további 730 ezer forint leszurkolása után már az Xcellence felszereltség is a miénk lehet (a motorválaszték függ a felszereltségtől), ebben már olyan tételek járnak alapáron, mint a digitális műszerfal, a 17 colos könnyűfém felni, a sötétített üvegezés, a tolatóradar, a krómcsomag, a háromzónás klíma, a kulcs nélküli bejutás, vagy a LED-csíkkal összekötött, fényjátékra képes hátsó lámpák. Az FR szinte ugyanannyiba kerül, mint az Xcellence (90 ezerrel olcsóbb), de ehhez nem jár háromzónás klíma, cserébe sportosabb lökhárítókat, felniket, és futóművet kap, ráadásul üzemmód-választója is van.

Háromajtós ezúttal már nem lesz, csak ötajtós és kombiFotó: Gulyás Péter

A zöld rendszámos konnektoros hibridet csak FR és Xcellence felszereltséggel lehet megvenni, ezekből a legolcsóbb (legkevésbé drága) verzió az egymilliós kedvezmény levonása után 10,4 millió forintba kerül az ötajtós, és 10,645 millió forintba kombi karosszériával.