Ritka autós káreseménnyel kapcsolatban tisztázták a felelősségi kérdéseket.

A Vezess olvasójának autójára rázuhant egy faág, arra volt kíváncsi, hogy ilyen esetben kinek kell fizetnie a kárt. A munkahelye egy iskola, amely egy címen van egy gyermekotthonnal, az udvar pedig, ahol az autó parkolt, utóbbi tulajdona.

Az autóra teljesen váratlanul, vihar nélkül zuhant rá az egyik platánfa méretes ága. A fákat nemrégiben nézték át a tűzoltóság emberei, és mindent rendben találtak.

A D.A.S. Jogszerviz szerint a fás növényzet gondozására köteles (jogi) személy felelőssége akkor állapítható meg az ügyben, amennyiben a fa rendszeres vizsgálatára és a szükséges gondozási (metszés, ifjítás stb.) feladatokra vonatkozó kötelezettségét nem teljesítette. Ha nem volt vihar, és mégis leszakadt az ág, az arra utalhat, hogy a káresemény oka a fa betegsége.

A szakértő szerint ilyen esetekben mindenképp érdemes a lezuhant ágat alaposan körbefotózni, akár mintát is elrakni belőle, továbbá azt a helyet is le kell fotózni (ha lehet) a fán, ahonnan leszakadt/letört az ág.

A gépjármű sérüléseit is dokumentálni szükséges fotókkal és javítási munkalappal, illetve részletes számlával. Az autósnak a konkrét esetben az intézmény vezetőjének írásban kell benyújtania a kárigényt.