A Peugeot e-2008 egyszerre két trendet lovagol meg, a villanyautózást és a SUV-mániát. Ennyi pénzért jelenleg kevés e-autót lehet kapni ilyen menő formával és ekkora helykínálattal, de nem árt tudni, hogy hasonló áron vannak erősebb és nagyobb hatótávú konkurensek is.

A magasan futó géptető csak dizájnkellék, egy a kocsi valójában egy SUV-nak tűnő családi kompakt. Kattintson a képre, galéria nyílik!Fotó: Gulyás Péter

A Peugeot azon autógyártók közé tartozik, amelyek már normálisként kezelik az elektromos meghajtást: a franciák nem terveznek dedikált villanyautókat hangzatos névvel és egyedi megjelenéssel, hanem különösebb csinnadratta nélkül a meglévő kis- és kompakt autóikat kínálják a benzines és dízel hajtás mellett ezzel a harmadik fajtával is.

Olyan nagy, hogy nehéz elhinni, hogy a 208-as technikája van alatta. 4,3 méter a hossz és 2,6 méter a tengelytávFotó: Gulyás Péter

Ha a zöld rendszámot nem nézzük, akkor nem is könnyű megkülönböztetni az elektromos 2008-ast a belső égésű motorral szerelt társaitól, hiszen mindössze az első sárvédőre tett e betű és a részben a karosszéria színére fújt, vízszintes helyett függőleges mintázatú hűtőmaszk árulja el a környezetkímélő hajtásláncot. No meg persze az, hogy nincs kipufogó.

Az oroszlán kék és zöld színben pompázik, attól függően, hogy milyen szögben nézünk ráFotó: Gulyás Péter

A második generációs Peugeot 2008 a piac legfrissebb és legmodernebb megjelenésű kis szabadidő-autói közé tartozik, a tapasztalatom szerint 10-ből 8 embernek bejön a formája. A szögletes, avantgárd dizájnt olyan apróságok dobják fel, mint az izgalmas élekkel és hajlításokkal préselt lemezek, a szitanyomott minták az ablaknak álcázott C-oszlopokon, a fekete tető, a LED-es vámpírfogak (nappali fények), vagy a még épp ízléses mennyiségben adagolt krómdíszek (nálam a krómozott kilincs lenne a túlbillenés).

2-essel kezdődik a neve, de ez családi autónak is jó

A típusjelzés az orron is olvasható, a LED fényszóró alapfelszerelésFotó: Gulyás Péter

Bár a szintén új 208-assal azonos technikára épül, a crossover 2008-as 25 centivel nagyobb a testvérénél: a hossza eléri a 4,3 métert, vagyis nagyobb parkolóhelyre van szüksége, mint az elvileg egy kategóriával nagyobb, alsó-középkategóriás 308-asnak. Nem csoda, hogy akár családi autónak is beválik, hiszen a 2,6 méteres tengelytáv hátul is megfelelő méretű utasteret eredményezett (ellentétben a szűk 208-assal), és a 405 literes csomagtere is nagyobb, mint egy átlagos alsó-középkategóriás kocsié.

Erősen emelkedik az övvonal hátrafelé, és a hátsó szélvédő is kicsi, ezért bentről kamera nélkül nem sokat látni abból, ami az autó mögött vanFotó: Gulyás Péter

Meglepő, de a szabadidő-autós jelleghez képest nagyon mély az első üléshelyzet, ami a magas, hátrafelé emelkedő övvonallal és a kicsi ablakokkal bunker jelleget kölcsönöz a kocsinak: ugyan biztonságban érezzük magunkat benne, de a lábunk nem lefelé, hanem inkább előre lóg, és közel sem olyan jó a kilátás, mint egy Suzuki Vitarából. Hátrafelé különösképp nem, ezért a tolatókamerát annak ellenére is érdemes megrendelni, hogy gyenge felbontású, torzított képet ad. És a madártávlatos nézete sem az igazi, mert csak hátul van egyetlen kamera, ezért tolatás közben rajzolódik ki a teljes környezetről a kép. Eleinte csak egy fekete foltban mászik a kocsi a képernyőn, ami nem túl hasznos.

Térhatású műszerfallal vesz le a lábunkról

Ez a belső messze van az átlagostól, a kis kormányt az ölünkbe célszerű engedni, ha látni akarjuk a digitális műszerfalatFotó: Gulyás Péter

Aki a külső dizájn okán kedvet kapott a beszálláshoz, beülve sem fog csalódni, ugyanis a futurisztikus i-Cockpit műszerfal még ma is különlegességnek számít, és az anyaghasználat is a prémiumszint felé kacsingat. Már megszokhattuk a kistányér méretű, kétküllős kormánykereket, mert 8 éve minden Peugeot-ban ilyen van, a fölösleges, de éjszaka mutatós, 3D-hatású digitális műszerfal viszont az új 2008-asban debütált, igaz, az alapverzióban hiába keressük.

Többféle síkban jelennek meg az adatok, a fontosabbak közelebb vannak a vezetőhözFotó: Gulyás Péter

A kék tesztautó viszont majdnem a legjobb, GT Line csomaggal érkezett hozzánk, így ebben benne volt, és az extralistáról a 10 colos (7 helyett) érintőképernyőt, a DAB rádiót, a 4 USB-csatlakozót (2 elöl, 2 hátul) és a gyári navigációt is megrendelték hozzá összesen 290 ezer forintért. Utóbbira amúgy nincs sok szükség, mert a telefontükrözés (Apple CarPlay és Android Auto) alapáron jár, de enélkül is jól használható a saját mobil, ugyanis egy praktikus, középkonzolból kihajtható tartón jól látható a kijelzője, és még kanyarban is a helyén marad.

A félbőr ülések igen kényelmesek, de nagyon mélyen vannakFotó: Gulyás Péter

Hiába látványos és sokat tudó az infotainment rendszer, azért közel sem hibátlan: a képernyő lassan reagál az érintésre, a menü felépítése nem túl logikus, egyes funkciókat 1-2 helyett 3-4 nyomásra lehet csak elérni, ráadásul a klímát is a képernyőn kell vezérelni, ami elvonja a figyelmet a vezetéstől. Legalább a belsőlevegő-keringetés és a szélvédő-párátlanító külön gombot kapott, amit az például az új Volkswagen Golf nem mondhat el magáról.

A cikk folytatódik a második oldalon. Kattintson a második oldalra, ha kíváncsi, milyen vezetni az e-2008-ast!